Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μήπως συμφέρει να κλέψεις το δημόσιο;

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, αν επιστρέφεις μερικά από τα κλεμμένα (ακόμη κι αν ήδη τα έχουν βρει και σου τα έχουν κατασχέσει!) μπορεί να φας μόλις ένα χρόνο φυλακή. Το σοκαριστικό συμπέρασμα δεν είναι δική μας επινόηση, αλλά συμπέρασμα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, καθώς και δύο υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.

Με το καλημέρα του 2015 και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουάριου, οι πρωταγωνιστές δύο πασίγνωστων σκανδάλων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του Π ΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης (υπόθεση Siemens) και οι εταιρείες Energa και Hellas Power (υπόθεση παράνομης παρακράτησης από το «χαράτσι» της ΔΕΗ) θέλησαν να επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο 230.000 και 82.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο λόγος; Η ευνοϊκή μεταχείριση που θα πετύχαιναν με τον τρόπο αυτό και η επιβολή μικρότερων ποινών από τις δικαστικές αρχές. Την ευχέρεια αυτή τους έδινε νόμος που ψηφίστηκε πριν από τρεις περίπου μήνες. Οι δίκες τους συνεχίζονται. Πού είναι το κακό με το να επιστρέφουν αυτά τα ποσά; Στο γεγονός ότι τα ποσά που θέλουν να επιστρέφουν οι κατηγορούμενοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι ήδη δεσμευμένα από το κράτος, οπότε ουσιαστικά θέλουν να επιστρέφουν χρήματα που κανονικά δεν μπορούν καν να χρησιμοποιήσουν, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή τους μεταχείριση!

Η εξέλιξη αναγκάζει οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή να στρέψει το βλέμμα στις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις και να αναρωτηθεί: Μήπως στο όνομα του να γυρίσουν γρηγορότερα ποσά που έχουν κλαπεί από το Δημόσιο, δημιουργήθηκε ένα νομικό καθεστώς που όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος; Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger