Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για τα επισόδια τις Παρασευής στη ΔΕΥΑΜΒ



Κυβερνητικά ΜΑΤ και Μπέος προωθούν ξεπούλημα του νερού.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας με επίκεντρο την ψήφιση νέου κανονισμού άρδευσης και τον έλεγχο των νερών του Πηλίου από τη ΔΕΥΑΜΒ, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η υπόθεση «βρωμάει». Δε θα επιστρατεύονταν διαφορετικά το σύνολο του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού (εισαγγελία, αστυνομία κ.τ.λ.), ιδιωτική εταιρία security και μπράβοι καθώς και μέρος της δημοτικής παράταξης του κ. Μπέου (αυτοί ήταν οι περιβόητοι «αγανακτισμένοι κάτοικοι»…), απλά και μόνο για να μην παρευρεθεί ο λαός του Βόλου στη συνέλευση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ. Οι εικόνες αυτές δεν αποτελούν μια ακραία παραφωνία, αλλά το παρόν μιας κοινωνίας που οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν «ευρωπαϊκή δέσμευση» και για να υλοποιηθούν χρειάζονται ένα μηχανισμό καταστολής που όχι απλά θα μένει στο απυρόβλητο, όχι απλά δε θα αφοπλίζεται, αλλά θα γίνεται διαρκώς συστατικό κομμάτι στην εποχή εμπέδωσης και μονιμοποίησης των μνημονίων.


Τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό είναι μία πλευρά της ιστορίας. Η άλλη είναι πως η δημοτική αρχή επιχειρεί να ποινικοποιήσει συνολικά τις λαϊκές διεκδικήσεις. Το κάλεσμα που απεύθυνε ο κ. Μπέος για συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων», δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια επίφαση κοινωνικής νομιμοποίησης των μεθοδεύσεων του και κυρίως μετουσίωσης του υπόκοσμου σε τηρητή της «νομιμότητας». Το κάλεσμα εξάλλου αυτό δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από το αντίστοιχο κάλεσμα του τότε δημάρχου Πατρέων που οι «αποδέκτες» του δολοφόνησαν τελικά το Νίκο Τεμπονέρα. Η μετατροπή του Βόλου σε «Μονακό» μήπως τελικά αναζητάει και νεκρό; Η μήπως η «λαϊκή εντολή» που δόθηκε στον κ. Μπέο πριν ένα χρόνο αποτελεί «λευκή επιταγή» που θα προβάλλεται διαρκώς ως επιχείρημα εξαγοράς μιας ένοχης σιωπής; Πριν βιαστεί κάποιος να απαντήσει καλό θα ήταν να σκεφτεί πρώτα το βαρύ τραυματισμό του Β. Γαλανόπουλου έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ. Οι νόμοι της ανάπτυξης με όρους εμπορευματοποίησης και υποταγής στην κερδοφορία, έχουν στον πυρήνα τους τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την ισοπέδωση των λαϊκών κατακτήσεων. Για να μη γίνουμε λοιπόν ανθρωπόμορφα τέρατα που θα σκίζει ο ένας τις σάρκες του άλλου, πρέπει τώρα να ανατραπεί το «Μονακό» της επιχειρηματικής αλητείας και οι πολιτικοί του εκφραστές.

Ο άλλος πρωταγωνιστής του παζλ είναι η ίδια η κυβέρνηση. Η πάνοπλη αστυνομία που χτυπάει στο ψαχνό υποστηρίζοντας μια κατάφορα αντιδημοκρατική μεθόδευση από την πλευρά του κ. Μπέου είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης και της υποταγής στην ίδια την αστική πολιτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο οι συμβολισμοί έχουν σημασία. Στις 11/03 που έγινε η πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, ήταν παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή 13/03 που η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο του λαού του Βόλου στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, οι βουλευτές ήταν απόντες. Συμπέρασμα, το κράτος εκπροσωπείται κάθε φορά από έναν του εκπρόσωπο ανάλογα με τις προθέσεις…. Το κόκκινο νήμα που συνδέει το κεντρικό με το τοπικό κράτος, ακόμα και αν έχουν φαινομενικά άλλους διαχειριστές, είναι η έκφραση των συμφερόντων της ίδιας της αστικής τάξης.


Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί στα «νομικά μέσα και τους θεσμούς». Απαιτείται μια εργατική λαϊκή αντιπολίτευση ικανή να θέσει τα κοινωνικά και εργατικά προβλήματα σε αντιπαράθεση με την αφήγηση περί επιχειρηματικής ανάπτυξης και με τα μοντέλα τοπικής διοίκησης που θεμελίωσε ο «Καλλικράτης». Οι κινητοποιήσεις για το νερό, που πρέπει να συνεχιστούν, να κλιμακωθούν και να λάβουν και κεντρικό χαρακτήρα, άνοιξαν ένα δρόμο λαϊκής συγκρότησης και πάλης που ακόμα είναι αδύναμος, αλλά μόνο εκεί μπορούν να αναζητηθούν λύσεις για τη θιγόμενη πλειοψηφία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες τις της δυνάμεις για να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για να κάνουμε τις πόλεις μας ξανά ανθρώπινες, να κατακτήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή στην οποία πρώτα και κύρια θα έχουμε εμείς λόγο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, 16/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger