Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο λίγων ημερών - Περιμένουν κατάλογο με κοστολογημένα μέτρα - Η ενόχληση Γιούνκερ για τα τεχνικά κλιμάκια

Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο λίγων ημερών - Περιμένουν κατάλογο με κοστολογημένα μέτρα - Η ενόχληση Γιούνκερ για τα τεχνικά κλιμάκια

- Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο υπήρξε σύγκλιση απόψεων και όχι ταύτιση στην επταμερή σύσκεψη
- Όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην πολιτική απόφαση πως δεν τίθεται θέμα Grexit
- Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διαβεβαίωσε τους δανειστές πως υπάρχει ρευστότητα μέχρι τις 15 Απριλίου
- Η σύσκεψη με τη συμμετοχή και Μέρκελ, Ολάντ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Τουσκ κράτησε πάνω 3 ώρες
- O Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πιο αισιόδοξος λέγοντας πως ξαναμπήκε η διαδικασία σε ράγες
- Η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε πως χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση

Στην πιο κρίσιμη μίνι σύνοδο, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να δείξει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και να ακούσει τις σκληρές απαιτήσεις των εταίρων, προκειμένου να μην συνεχιστεί άλλο η ασφυξία και η νέκρωση της ελληνικής οικονομίας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Click for more: Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν

Το σίγουρο είναι πως από τη μίνι σύνοδο δεν υπήρξε ναυάγιο, αλλά ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως έγινε μία σύσκεψη εύκολη και με τάυτιση απόψεων. Αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να μείνουν πιστοί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, κάτι που φαίνεται και από το κοινό ανακοινωθέν.

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν σήμερα ότι υπάρχει μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του στην επταμερή συνάντηση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.



Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.

Στη συνάντηση που ήταν επταμερής προστέθηκε τελευταία στιγμή και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούβε Κορσέπιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger