Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τρακτέρ αγανάκτησης για το ρώσικο εμπάργκο!

Του Νίκου Γουργιώτη (Γραφείο «Ε» στην Αγιά)
Βροντερό μήνυμα δύναμης, ενότητας και αποφασιστικότητας να διεκ­δικηθεί με κάθε τρόπο η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, έστειλαν από την Αγιά προς τη νέα κυβέρνηση, ντόπιοι, αλλά και από πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας, μηλοπαραγωγοί, που συμμετεί­χαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο πανελλήνιο συλλαλητήριο διαμαρ­τυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλα­τεία της κωμόπολης.

Ένα συλλαλητήριο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής, αφού πλήθος παραγωγών με δεκάδες τρακτέρ, αλλά και πολ­λών ανθρώπων από άλλες κοινωνικές ομάδες, διατράνωσαν την απαί­τησή τους να αποζημιωθεί η απούλητη φετινή παραγωγή μήλων, ώστε να μην είναι οι αγρότες αυτοί που εν τέλει θα επωμιστούν τη μεγάλη ζημιά από το ρώσικο εμπάργκο.
Τη μεγάλη αγανάκτηση, που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κό­σμου, εξέφρασε έντονα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτι­κών Συλλόγων Νομού Λάρισας, κεντρικός ομιλητής του συλλαλητη­ρίου, κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος περιέγραψε την αναμφί­βολα δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί μήλου. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τεράστια ποσότητα μήλων που παραμένουν απούλητα στους ψυκτικούς θαλάμους, σ’ εκείνα που δεν μαζεύ­τηκαν καν από τα κτήματα, στη διάθεση μέρους της συνολικής παραγω­γής προς τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές και στην κατάρ­ρευση εξ αυτών του αγροτικού εισοδήματος με ότι αυτό συνεπάγεται στη ζωή και την καθημερινότητα όλων.
Χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυναν εκ μέρους του Δήμου Αγιάς, ο προϊστάμενος του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Σμυρλής, εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβου­λος κ. Γιώργος Λαδόπουλος και εκ μέρους του Εμπορικού Συλλό­γου και της Επαγγελματικής Ένωσης Αγιάς οι κ.κ. Γιάννης Κασίδας και Σταύρος Χατζούλης αντίστοιχα. Επίσης, μίλησαν για τα προβλήματά τους και την ανάγκη άμεσης επίλυσης αυτών ο κ. Βάιος Κομνηνός από τον Αγροτικό Σύλλογο Ζαγοράς, ο κ. Γιάννης Σουμελίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστι­κής Επιτροπής Μπλόκων Πέλλας, ο κ. Δημήτρης Τσιουλά­κος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο κ. Παναγιώ­της Μεσαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάν­δρειας, ενώ ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κ. Θεόδωρος Σιμούλης ανέ­γνωσε το ψήφισμα που εξεδόθη και έχει ως εξής:  
«Σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 συγκεντρωθήκαμε στην Αγιά με τα αγροτικά μας μηχανήματα μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπον­δίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Αγιάς, του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάν­δρειας Ημαθίας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύ­πας», της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Πέλλας και των Αγροτικών Συλλό­γων Ζαγοράς.
Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν με συμβολικό κλείσιμο των κατα­στημάτων τους ο Εμπορικός Σύλλογος και η Επαγγελματική Ένωση Αγιάς.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, παραγωγοί μήλων, εκτιμάμε ότι το εμπάρ­γκο της Ε.Ε. στη Ρωσία αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη διάθεση και την τιμή πώλησης της παραγωγής μας, στο εισόδημά μας. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η παραγωγή μας είτε παραμένει αδιάθετη στα ψυγεία, είτε έχει διατεθεί σε χαμηλές τιμές και υπάρχουν πολλοί παραγω­γοί απλήρωτοι.
Η ρώσικη αγορά αποτελούσε τον προορισμό του 51% των προϊό­ντων που εξάγει η χώρα μας, ανάμεσα στα οποία το 80% της συνολικής παραγωγής πράσινου μήλου. Εξαιτίας του εμπάργκο, όχι μόνο χάθηκε η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα μας, αλλά υπάρχει αθρόα εισαγωγή μήλων από άλλες χώρες, με συνέπεια τα ελληνικά μήλα παρά την εγνω­σμένη ποιότητά τους να παραμένουν απούλητα.
Την ίδια στιγμή, τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών μας “τρέ­χουν” αυξημένα, δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε τις καλλιεργητικές ανάγκες των χωραφιών μας, καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε είδους χαρά­τσια, υπέρογκες αυξήσεις και τιμές στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια.
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης, όπως εκφρά­στηκε από τον κ. Σγουρίδη, για να υπάρχει άρση του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας μόνο για τρία ελληνικά προϊόντα. Αναρωτιόμαστε με ποιο κριτήριο διαχωρίζονται τα προϊόντα και οι έλληνες αγρότες και τι συμφέροντα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση.
Οι συγκεντρωμένοι μηλοπαραγωγοί διεκδικούμε από την κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:
•   Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στο εμπάρ­γκο και για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες.
  • Να γίνει αναπλήρωση του εισοδήματός μας, όπως έγινε και με τα ροδά­κινα.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να διαχωρίσει τη θέση της στην Ε.Ε. από το εμπάργκο στη Ρωσία.
  • Να υπάρχει άρση του εμπάργκο για όλα τα προϊόντα που εξάγονται στη ρώσικη αγορά.
Το μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο, η μαζική αγωνιστική συμμε­τοχή των μηλοπαραγωγών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος επιβίω­σης, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε την ικανοποί­ηση του δίκαιου αιτήματός μας για άμεση αναπλήρωση εισοδήμα­τος.
Συνεχίζουμε τον αγώνας ως την τελική νίκη. Στην ενότητά μας η δύ­ναμη. Στον αγώνα μας η ελπίδα».
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτι­κοί Σύλλογοι Αγιάς, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Γερακαρίου και Ανά­βρας, Σκήτης, Μαρμαρίνης του Δήμου Αγιάς, Ζαγοράς και Πουρίου ανατο­λι­κού Πηλίου. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αγιάς, Ανάβρας, Αετολό­φου, Γερακαρίου, Δήμητρας, «Κίσσαβος» του Δήμου Αγιάς, Ζαγο­ράς, Νάου­σας «Μαρίνος Αντύπας», Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Ο Γεωπο­νικός Σύλλο­γος Λάρισας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του και πρόεδρο της Πανελ­λήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων κ. Δημή­τρη Σοφο­λόγη. Η Περιφερειακή Κίνηση Οικολογική Θεσσαλία από τον κ. Νικό­λαο Που­τσιάκα, περιφερειακό σύμβουλο.
Παρόντες, επί­σης, ήταν η πολιτευτής κ. Ελένη Αξιόγλου, ο πρόε­δρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς κ. Γιάννης Αργυρούλης, η αντιδή­μαρ­χος κ. Χριστίνα Γιαννουλέα, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς κ. Ζάχος Μπα­τζιόλας, ενώ συμμετεί­χαν διά των πρόεδρων τους ή μελών των διοική­σεών τους ο Εμπορικός Σύλλογος και η Επαγγελματική Ένωση Αγιάς, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγιάς και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναι­κών Αγιάς, ο Μορφωτικός Πολιτι­στικός Σύλλογος Αγιωτών «Μιλτιά­δης Δάλλας», η Θεατρική Ομάδα Αγιάς, ο Περιβαλλοντικός Μορ­φω­τικός Σύλλογος Σκήτης, ο Α.Ο. «Δωτιέας» Αγιάς, η Γραμματεία Λαϊκής Επιτροπής Αγιάς και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του Λυ­κείου Αγιάς.
Ψηφίσματα αλληλεγ­γύης και συμπαράταξης στις αγροτικές κινητο­ποιήσεις κατέθεσαν η «Λα­ϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλι­στική Συνεργασία» και το «Συνδι­κάτο Οικοδόμων και συνα­φών επαγγελμάτων νομού Λάρισας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger