Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ Εντείνονται οι φονικές επιδρομές



Νεκροί και τραυματίες ανασύρονται κατά δεκάδες από τα συντρίμμια κτιρίων
Νεκροί και τραυματίες ανασύρονται κατά δεκάδες από τα συντρίμμια κτιρίων
ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδαβικές αεροπορικές δυνάμεις συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα το από αέρος σφοδρό σφυροκόπημα θέσεων των Σιιτών Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, αλλά και σε νότιες πόλεις της χώρας, αιματοκυλώντας το λαό της χώρας και προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αμάχων. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα ταξίαρχο Αχμεντ Ασίρι, που είναι εκπρόσωπος Τύπου της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Υεμένη που ονομάζεται κωδικά «Αποφασιστική Καταιγίδα», οι επιδρομές θα συνεχιστούν «μέχρις ότου επιτευχθεί η αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Αμπίντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην εξουσία».Ο Σαουδάραβας ταξίαρχος υποστήριξε ότι «εκπληρώθηκαν επιτυχώς» όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί κατά το πρώτο κύμα βομβαρδισμών που εξαπολύθηκαν την Πέμπτη και που ήταν ως επί το πλείστον στρατόπεδα της Προεδρικής Φρουράς στην πρωτεύουσα Σαναά, θέσεις αεράμυνας, πυραύλων και πυροβολικού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών Σιιτών Χούτι. Υποστήριξε ότι όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στις επιδρομές επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους και ότι μέσα στα πρώτα 15 λεπτά της επιχείρησης είχαν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τον εθνικό εναέριο χώρο της Υεμένης.

Πηγές του υπουργείου Υγείας της Υεμένης στη Σαναά ανακοίνωσαν πως μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη των επιδρομών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 39 άμαχοι, εκ των οποίων οι 12 σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς κατοικημένης περιοχής που βρίσκεται κοντά σε στρατιωτική βάση βορείως της πρωτεύουσας. Σε αυτούς δεν υπολογίζονται αρκετές δεκάδες άλλοι άμαχοι, που αναφέρθηκε πως έχασαν τη ζωή τους από άλλες επιδρομές ως χτες αργά το μεσημέρι.
Η επίθεση στην Υεμένη, που γίνεται με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, τη συμμετοχή αραβικών χωρών και υπό τις ευλογίες και τη συνεργασία της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που έχει προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σαρμ Ελ Σέικχ της Αιγύπτου. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Υεμένης Χάντι, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει χτες από την πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ (όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο...), για το Κάιρο και από εκεί για το Σαρμ ελ Σέικχ.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν είχε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του από χώρες που απαρτίζουν το 10μελή συνασπισμό που στηρίζει την ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη. Μεταξύ αυτών ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαιρέτισε την επίθεση καλώντας παράλληλα το Ιράν «να σταματήσει να ενισχύει στρατιωτικά και πολιτικά τους Σιίτες Χούτι».
Απέναντι σε αυτή την πολιτική στάθηκε και χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που απαίτησε αφ' ενός τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και αφ' ετέρου έκανε έκκληση σε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που διαθέτουν επιρροή στη χώρα να ασκήσουν πιέσεις για την πολιτική επίλυση της κρίσης μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger