Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση αυτή την ώρα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τους απλήρωτους ναυτεργάτες

Κινητοποίηση έξω από τον Οίκο Ναύτου πραγματοποίησαν το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ένωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στη μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, ενάντια στην απλήρωτη εργασία. Αυτή την ώρα πορεύονται προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Λαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Ανέργων Πειραιά και η ΟΓΕ Πειραιά, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του Μετώπου.
Στον χαιρετισμό του ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «ο αντίπαλος  είναι εδώ, παρά το γεγονός ότι άλλαξε η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της στηρίζει τον αντίπαλο». Αυτό δείχνει, πρόσθεσε,  η στάση του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, απέναντι στον αγώνα των απλήρωτων ναυτεργατών. Τόνισε ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να πληρωθούν τώρα, και να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους. 
Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε ότι πρέπει «να εντείνουμε την προσπάθεια του συντονισμού στον αγώνα των ναυτεργατών». Κατήγγειλε την κυβέρνηση που «παρά τις προσδοκίες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν προεκλογικά, επιβεβαιώνεται ότι ήρθε να συνεχίσει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη». Η καλύτερη απάντηση, πρόσθεσε, είναι η οργάνωση στα σωματεία, «να πετάξουμε έξω τη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμη και σήμερα καλούσε τους ναυτεργάτες να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Να κόψουν το λαιμό τους να πληρώσουν τους ναυτεργάτες», επεσήμανε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη στάση της εργοδοσίας. 
Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων και των απλήρωτων ναυτεργατών στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε σε αδιέξοδο», στηρίζοντας ουσιαστικά τους εφοπλιστές. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που καλύπτει τη ΝΕΛ και τις άλλες εταιρείες, καθώς διατηρεί και ενισχύει τις συνθήκες που ζουν απλήρωτοι οι ναυτεργάτες, ενώ παραμένουν αποκομμένοι χιλιάδες νησιώτες. 
Η πορεία των συγκεντρωμένων μετά τον Οίκο Ναύτου κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της ΝΕΛ, τα οποία ήταν κλειστά και κλειδωμένα, και  έλειπαν όλα τα διευθυντικά στελέχη με το πρόσχημα ότι σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας έκαναν απεργία.
Το «παρών» δίνουν απλήρωτοι ναυτεργάτες της NEL από τα πλοία της Δραπετσώνας, που είναι όλοι απλήρωτοι, αλλά και απλήρωτοι ναυτεργάτες από τα πλοία επίσης της NEL που βρίσκονται στο Λαύριο, και οι οποίοι κατέφθασαν στον Πειραιά με πούλμαν που ναύλωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger