Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την «εξειδίκευση», δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Στο επίκεντρο η κάλυψη των «δημοσιονομικών» και «χρηματοδοτικών» κενών
Το πλήρες «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα της κυβέρνησής του θα παρουσιάσει σήμερα στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, ο Αλ. Τσίπρας, με την κυβέρνηση να επικαλείται την αντιλαϊκή «τεχνογνωσία» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Eurokinissi
Η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 (φορολογικά έσοδα - δαπάνες), η εξέλιξη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων και ο εντοπισμός των «χρηματοδοτικών» και «δημοσιονομικών» κενών συνθέτουν σε αυτή τη φάση το πλαίσιο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Τα παζάρια για την «εξειδίκευση» της αντιλαϊκής τους συμφωνίας ξεκίνησαν και επίσημα χτες στις Βρυξέλλες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και η επάνοδος των κλιμακίων της γνωστής τρόικας στην Αθήνα, για τους εξίσου γνωστούς και από το παρελθόν επιτόπιους ελέγχους, που θα έχουν στο επίκεντρο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, για λόγους «επικοινωνιακής διαχείρισης», συνεχίζει να βαφτίζει το «κρέας ψάρι», διαχωρίζοντας τη διαπραγμάτευση σε «τεχνική» και «πολιτική», και σημειώνοντας ότι «θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα». Να σημειωθεί ότι στα «τεχνικά κλιμάκια» που, σε αυτή φάση, εκπροσωπούν τη συγκυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μετέχουν και τα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπως ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης, και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ε. Παναρίτη. Ο εμπαιγμός απέναντι στον ελληνικό λαό έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με κύκλους της συγκυβέρνησης, το «σχήμα διαπραγμάτευσης» στις Βρυξέλλες (στο οποίο πέρα από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προστίθεται και ο μηχανισμός χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωζώνης - ESM/EFSF) θα... ονομάζεται «Brussels Group» (ομάδα Βρυξελλών). Μάλιστα, οι επιτόπιοι έλεγχοι από τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θα καταφθάνουν στην Αθήνα βαφτίζονται από τη συγκυβέρνηση «on site exchange of facts» (επιτόπια ανταλλαγή δεδομένων)...

Προετοιμάζεται κλιμάκωση του εσωτερικού δανεισμού
Την ίδια ώρα, και σε συνδυασμό με την έναρξη των «τεχνικών συνομιλιών», εμφανίζονται και οι τροχιοδεικτικές βολές, στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης στις συνθήκες διαβίωσης του λαϊκού πληθυσμού.
«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οπωσδήποτε ακόμη αποθέματα χρήματος για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, υπάρχουν αποθέματα στον προϋπολογισμό, υπάρχουν αποθέματα στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε ο πρόεδρος της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), Τ. Βίζερ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει με «ίδια μέσα» (δηλαδή, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση) τις ανάγκες της για τους επόμενους μήνες. Είναι δηλαδή φανερό ότι θα επεκταθεί και κλιμακωθεί η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού, μέσω της υφαρπαγής της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, προκειμένου να αποπληρωθούν οι μεγαλοπιστωτές στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως προβλέπει η συμφωνία της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ. Ο Τ. Βίζερ επισήμανε κατά τ' άλλα ότι από τα μέσα Αυγούστου και μετά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί λόγω των μειωμένων απαιτήσεων για αποπληρωμές τόκων, από την πλευρά της Ελλάδας.
Ηδη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση ειδικής τροπολογίας με στόχο την υποχρεωτική «αξιοποίηση» της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω πράξεων βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos). Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι εν λόγω βραχυπρόθεσμες εκδόσεις θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου, μέσω των αλλεπάλληλων ανακυκλούμενων εκδόσεων που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και για όσο διάστημα παραστεί «ανάγκη». Η συγκεκριμένη ενέργεια της συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό και με τις επισημάνσεις του Τ. Βίζερ, επιβεβαιώνει το αντιλαϊκό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και αλλού...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, ανέφερε ότι η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους (η «ποσοτική χαλάρωση») θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης από επιπτώσεις που θα προέρχονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Διαπιστώσαμε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών, παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» δεν μπορεί από μόνο του να δώσει «νέα δυναμική» στην οικονομία και ότι αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Να σημειωθεί ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση και η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA).
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών «βλέπει» σε ανάλυσή του το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η Αθήνα αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερες δυσκολίες στο να εκπληρώσει τους στόχους, καθώς η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα εάν η Αθήνα δεν εισαγάγει ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι περικοπές δαπανών, η ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της εργατικής νομοθεσίας».
Αντιλαϊκή «τεχνογνωσία» από ΟΟΣΑ
Οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχει στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι «στον ΟΟΣΑ θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως, για παράδειγμα, για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.ά».
Ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται από χτες στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν. Κατά τις πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Γ. Βαρουφάκη σχετικά με τη συζήτηση για την Ελλάδα που είχαν νωρίτερα χτες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γ. Βαρουφάκης είχε συναντήσεις και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, καθώς και με στελέχη του ΔΝΤ.
Αύριο, στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger