Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΠΕΝΕΝ: Σε τραγική κατάσταση οι εγκαταλειμμένοι Ναυτικοί του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»

ΠΕΝΕΝ: Σε τραγική κατάσταση οι εγκαταλειμμένοι Ναυτικοί του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται οι Ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» της ναυτιλιακής εταιρείας VENTOURIS LINES πλοιοκτησίας Ευάγγελου Βεντούρη.
Το πλήρωμα του πλοίου πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας από τις 27/2/2015 με αποτέλεσμα να έχει   αποδρομολογηθεί  από την άγονη γραμμή Κύθηρα – Αντικύθηρα –Κίσσαμο.
Η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένους μισθούς στο πλήρωμα που φθάνουν και  τους 10 μήνες ενώ διέκοψε την τροφοδοσία (και διατροφή) των ναυτικών και με παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για μια εβδομάδα το φαγητό εξασφαλίσθηκε με παρέμβαση του ΥΝΑ. Από τις 5/3/2015 διακόπηκε εντελώς η τροφοδοσία του πλοίου χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση προς το πλήρωμα.
Τις επόμενες μέρες τελειώνουν και τα καύσιμα του πλοίου με αποτέλεσμα να μην παρέχεται στο πλήρωμα ρεύμα – νερό – θέρμανση γεγονός που θα δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα και θα καταστήσει τις συνθήκες στο πλοίο τραγικές για την επιβίωση των Ναυτικών.
Το φαινόμενο της πλήρους εγκατάλειψης των απλήρωτων ναυτικών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και οι τριτοκοσμικές συνθήκες που βιώνουν δείχνει για άλλη μια φορά την ασυδοσία των αφερέγγυων ναυτιλιακών εταιριών, την έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ η οποία αποδείχνει καθημερινά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το εκτεταμένο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας.
Μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το πλήρωμα σε συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει την διαδικασία περί εγκατάλειψης και την σχετική προστασία που του παρέχει ο νόμος για την μερική καταβολή των δεδουλευμένων από το ΝΑΤ!! Η διαδικασία αυτή για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα μήνα.
Θεωρούμε άθλια, απαράδεκτη και απάνθρωπη την έως τώρα στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και της διορισμένης Διοίκησης της Εστίας Ναυτικών που ο ρόλος της είναι ακριβώς να στηρίζει και να παρέχει τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες και δαπάνες στα πληρώματα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, της εξαθλίωσης και της εγκατάλειψης από  αναξιόπιστους πλοιοκτήτες.
Είναι ντροπή για την ΠΝΟ, την Εστία Ναυτικών (που στηρίζεται από τις εισφορές των Ναυτικών μας) και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να αρνούνται  την λήψη των πιο στοιχειωδών μέτρων για την προστασία των Ναυτικών που στερούνται βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους.
Η ΠΕΝΕΝ και αυτή την φορά θα σταθεί δίπλα στο εγκαταλειμμένο πλήρωμα και μαζί τους θα αγωνισθεί ενάντια στο καθεστώς απλήρωτης Ναυτικής εργασίας, ενάντια στην κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία, ενάντια στην ατιμωρησία και ασυδοσία των εφοπλιστικών εταιριών.
Οι απλήρωτοι ναυτικοί περιμένουν 50 μέρες από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να αποφασίσει επιτέλους τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν αποτελεσματική την αντιμετώπιση και οριστική πάταξη αυτού του απαράδεκτου φαινόμενου……….. Προφανώς οι προτεραιότητες, οι ρυθμοί και οι πρωτοβουλίες του ΥΝΑ  αποδείχνονται τραγικά αναντίστοιχες με την σοβαρότητα τόσο του συγκεκριμένου  όσο και πολλών άλλων ναυτεργατικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger