Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Σπάνια ευρήματα στις Βόρειες Σποράδες


Βρέθηκαν σχεδόν 4.000 αμφορείς σε «κολοσσιαίο πλοίο»

spania
Σπάνια ευρήματα έχουν εντοπιστεί στις Β. Σποράδες , ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα από τα ναυάγια της περιοχής, βρέθηκαν σχεδόν 4.000 αμφορείς σε «κολοσσιαίο πλοίο».
Αρχαία ναυάγια βυθισμένα με το φορτίο τους, κατάλοιπα αρχαίων λιμένων, πολύτιμα γλυπτά, χιλιάδες κινητά ευρήματα, αλλά και στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανές θέσεις ανεξερεύνητων ναυαγίων, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της ενάλιας έρευνας που πραγματοποιεί από το 1976, οπότε και ιδρύθηκε, η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Για πρώτη φορά από το 1976 μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην υπηρεσία έσμιξαν στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα το έργο της Εφορείας στο πλαίσιο της ημερίδας «Βουτιά στα Περασμένα».
Ξεχωρίζει το ναυάγιο στη νήσο Φραγκρού στις Βόρειες Σποράδες, που εντοπίστηκε σε βάθος 25-30 μέτρων και χρονολογείται στο 480-425 π.Χ. Πρόκειται για το αρχαιότερο εντοπισμένο ναυάγιο των κλασικών χρόνων.
Ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί είναι το ναυάγιο των κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου. Στην εισήγηση της Ελπίδας Χατζηδάκη, πρώην προϊσταμένης της Εφορείας, αναφέρεται πως πρόκειται για ένα «κολοσσιαίο πλοίο», που χρονολογείται στο τελευταίο 4ο του 5 π.Χ. αιώνα.
Η εμπειρία των αρχαιολόγων που πήραν μέρος στην υποβρύχια έρευνα είναι μοναδική εάν αναλογιστεί κανείς πως, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 3.000-4.000 αμφορείς. Το εντυπωσιακό μέγεθος του πλοίου (μήκους περίπου 25 μέτρων) τεκμηριώνει τις εξαιρετικές τεχνικές των ελλήνων ναυπηγών κατά τον 5ο αιώνα και ανατρέπει τη θεωρία που θέλει τα μεγάλα εμπορικά πλοία να ναυπηγήθηκαν πρώτα από τους Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger