Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΥΦΑΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ
Άλλοτε στη Σκόπελο υπήρχαν πολλοί αργαλειοί, αλλά σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι. Αυτές οι λίγες που εξακολουθούν να εργάζονται στον αργαλειό φτιάχνουν κυρίως κουρελούδες ή κουρελάδες – όπως τις λένε στη Σκόπελο. Σπάνια φτιάχνουν πια σεντόνια ,κιλίμια, πετσετάκια ή τραπεζομάντηλα…
Στον αργαλειό κατασκεύαζαν άλλοτε και τα περίφημα «ανατουράλια» πουκάμισα ολοβρόχινα με την τοπική νυφική στολή . Σήμερα αυτά δεν έχουν ζήτηση και η ωραία αυτή τέχνη έχει χαθεί.
Μια από τις λίγες γυναίκες που υφαίνουν ακόμα είναι η ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΠΕΛΤΖΕΝΙΤΟΥ

ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ
Τα κεντήματα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου. Οι κεντήστρες του νησιού έχουν μακρά και πλούσια παράδοση. Ανέκαθεν τα κεντήματα ήταν η βάση της προίκας των κοριτσιών (σεντόνια, μαξιλάρια, πετσετάκια, τραπεζομάντηλα ,παντόφλες κ.α.), την οποία ανέθεταν σε ειδικές κεντήστρες. Όπως στην τοπική ενδυμασία , έτσι και σ΄ αυτά είχε καθοριστεί μια αυστηρή εθιμοτυπία που χαρακτήριζε τον καθημερινό βίο. Το κορίτσι που επρόκειτο να παντρευτεί έπρεπε να έχει ένα ορισμένο αριθμό σεντονιών, κουβερτών κτλ. και να κάνει και στο γαμπρό δώρο 2-3 ζευγάρια παντόφλες κεντητές .
Εκτός από τις κεντήστρες της προίκας υπήρχαν και άλλες που κεντούσαν τα διάφορα εξαρτήματα της γυναικείας και ανδρικής στολής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεντητική των Β. Σποράδων έχει δεχτεί την επίδραση του Βυζαντίου και της Ανατολής αλλά και τη φραγκική όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Τα παλαιότερα κεντήματα δημιουργήθηκαν κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας και διατηρούν πολύ ζωντανή την αρχαία και βυζαντινή παράδοση. Τα χρυσοκεντημένα υφάσματα που έφτιαχναν στις Β.Σποράδες είναι γνωστά από την αρχαία και βυζαντινή εποχή ( «χρυσορραπτική» ).
Ένα χαρακτηριστικό των κεντημάτων της Σκοπέλου είναι οι βαθείς μπλε χρωματισμοί που αυξάνουν την εντύπωση του κεντήματος.
Αξίζει να αναφέρουμε την πλούσια παράδοση στο κέντημα η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στη Σκόπελο και στη Γλώσσα, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά
https://lalakilalaki.wordpress.com/2015/03/14/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger