Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αναδεικνύονται Ρωμαϊκά λουτρά τα οποία χρονολογούνται στον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή Λουτρακίου στη Σκόπελο


Λεπτομέρεια από λευκό μαρμάρινο δάπεδο στις Ρωμαϊκές θέρμες
Εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην περιοχή Λουτρακίου στη Σκόπελο
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι διαδικασίες ανάδειξης των μνημείων Ρωμαϊκής εποχής, 3ου - 4ου αιώνα μΧ, που έχουν ανακαλυφθεί στο Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στις θέρμες Ρωμαϊκής Εποχής που ήρθαν στο φως στην αρχαία Σελινούντα, και περιλαμβάνουν την ανάδειξη των μνημείων, την μεταξύ τους σύνδεση μέσω της δημιουργίας αρχαιολογικής διαδρομής, εργασίες συντήρησης και πρόσβασης στα μνημεία. Επίσης τη βελτίωση του υφιστάμενου περιπτέρου ενημέρωσης και τη δημιουργία άλλων χώρων ενημέρωσης, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων κατεύθυνσης και τέλος την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και αρχαιολογικού υλικού.
Επίσης θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες με εποπτικό υλικό στα κτίρια των Ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν σε ιδιόκτητους χώρους στον οικισμό του Λουτρακίου και χρονολογούνται κατά προσέγγιση μεταξύ του 2ου και του 4ου αιώνα μΧ με βάση τον τρόπο με τον οποίο είναι κτισμένα.
Μεταξύ των παραπάνω Ρωμαϊκών κτιρίων συγκαταλέγεται, σημειωτέον, υδραγωγείο με καμάρες, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό του Λουτρακίου.
Οι Ρωμαϊκές θέρμες έχουν ήδη καθαριστεί και στερεωθεί, ενώ στο μεταξύ έχει επισκευαστεί το υπάρχον περίπτερο ενημέρωσης στην παραλία του Λουτρακίου, όπου εκτίθεται εποπτικό υλικό από τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού.
Βασικός στόχος είναι να γίνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό τα παραπάνω πολύ σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα υπολείμματα κτιρίων της ίδιας εποχής, που έχουν εντοπιστεί σε δύο σημεία της περιοχής του Λουτρακίου.
Η προϊσταμένη επί τιμή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, επί της θητείας της οποίας ξεκίνησε το έργο, επισημαίνει ότι «πρόκειται για πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στις θέρμες, ειδικότερα,
σώζονται αξιόλογα υπολείμματα από τους χώρους των λουτρών, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι δάπεδο που αποτελείται από μεγάλες μαρμάρινες ψηφίδες και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση».
Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταρτίζεται το ενημερωτικό φυλλάδιο και ο αρχαιολογικός οδηγός, ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα διαμορφωθούν οι διαδρομές πρόσβασης και θα τοποθετηθεί ξύλινη πέργκολα με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.
Το έργο θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2015, ενώ όπως αναφέρει ο επιβλέπων αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ιάκωβος Γεωργίου «όλος ο σημερινός οικισμός του Λουτρακίου είναι χτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη.
Στην ίδια περιοχή υπάρχει επίσης η ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντος, όπου βρίσκονται υπολείμματα του κάστρου. Πρόκειται για έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με πολύ αξιόλογα ευρήματα».
Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης επισημαίνει από την πλευρά του ότι «με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, σαφώς θα ευνοηθεί και θα ωφεληθεί και η Σκόπελος, λόγω της επίσκεψης τουριστών στα ρωμαϊκά λουτρά και τα κτίρια που έχουν έρθει στο φως». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι, ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού, με φόντο τα μνημεία που σκιαγραφούν τη διαχρονική πορεία του νησιού.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Αποψη των Ρωμαϊκών λουτρών στο Λουτράκι της Σκοπέλου
Αποψη των Ρωμαϊκών λουτρών στο Λουτράκι της Σκοπέλου
Λεπτομέρεια από λευκό μαρμάρινο δάπεδο στις Ρωμαϊκές θέρμες
Λεπτομέρεια από λευκό μαρμάρινο δάπεδο στις Ρωμαϊκές θέρμες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger