Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι θάλασσες θέλουν τα υδροπλάνα τους Συνεχίζει με ...υψηλές πτήσεις η Hellenic Seaplanes, με Σποράδες και Βόλο να κυριαρχούν στα πλάνα της


Στο υδατοδρόμιο του Βόλου, που παραμένει αναξιοποίητο τα τελευταία χρόνια, η μηχανή του υδροπλάνου της Hellenic Seaplanes αναμένεται να ακουστεί τον ερχόμενο Μάιο. Ο θόρυβος της μηχανής θα σημάνει την έναρξη των σταθερών πτήσεων της εταιρείας, η οποία έχει έτοιμα τα σχέδιά της για τη λειτουργία των πρώτων γραμμών με τέσσερα συνολικά υδροπλάνα.
Οι συνεχείς εκλογικές διαδικασίες πάγωσαν τους επενδυτές της εταιρείας, βάζοντάς την σε στάση αναμονής. Επιπρόσθετα, οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις πρώτες ημέρες της μετεκλογικής περιόδου, οδήγησαν σε επενδυτική απομόνωση της Ελλάδας και δεν βοήθησαν καθόλου στο να προχωρήσει το μεγαλόπνοο αυτό έργο. Πλέον ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση, μέσω των συγχωνευμένων υπουργείων της, ότι θα προχωρήσει σύντομα τις διαδικασίες έκδοσης των αδειοδοτήσεων. Η Hellenic Seaplanes, με δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τις Σποράδες να προκρίνονται επειδή ξεκίνησαν πιο νωρίς, προσβλέπει σύντομα στο «πράσινο φως».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Χαραλάμπους επισημαίνει μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τις Μαλδίβες της Ευρώπης.
Ωστόσο, εκείνο που απαιτείται, όπως σημειώνει, είναι να δοθεί η σωστή εικόνα προς το εξωτερικό, καθώς η προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν μπορεί να ανακόπτεται κάθε φορά από τις πολιτικές εξελίξεις.
Η εταιρεία έχει μεταθέσει χρονικά δύο φορές την έναρξη των πτήσεών της εξαιτίας της δαιδαλώδους διαδικασίας αδειοδότησης και τον γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν. Ελπίζει ότι νέες καθυστερήσεις στο εξής δεν θα υπάρξουν. Η Hellenic Seaplanes βαδίζει στο στόχο της αδειοδότησης όσο το δυνατόν περισσότερων υδατοδρομίων γίνεται, πριν και κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2015, ώστε να ενεργοποιήσει και το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων.
Ολοι περιμένουν να δουν τα υδροπλάνα στις ελληνικές θάλασσες για να διασυνδεθούν τα νησιά μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για το 2015 στόχος των επενδυτών είναι η λειτουργία 25 με 30 υδατοδρομίων και η αξιοποίηση τεσσάρων υδροπλάνων που θα εκτελούν πτήσεις. «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη όλων των υδατοδρομίων που παρουσιάζουν δυναμική και που μπορούν να συνδέσουν τα επιλεγμένα σημεία και με άλλους προορισμούς», υπογραμμίζει ο κ. Χαραλάμπους.

40 και πλέον υδατοδρόμια

Η Hellenic Seaplanes δραστηριοποιείται ως ιδιωτικό επενδυτικό όχημα στην ελληνική αγορά έχοντας ως αντικείμενο την εξασφάλιση της λειτουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων υδατοδρομίων στην Ελλάδα.
Η ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου υδατοδρομίων, μεταξύ τους τα υδατοδρόμια Βόλου και Βορείων Σποράδων, αποτελούν πρωταρχικό στόχο της. Το ίδιο και η επιχειρησιακή σύνδεση των προορισμών με υδροπλάνα.
Τα οφέλη, πέραν της σύνδεσης των προορισμών μεταξύ τους, είναι πολλαπλά. Δημιουργία θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, θετικές επιδράσεις στον τουρισμό.
Η διαδικασία ανάπτυξης υδατοδρομίων από την Hellenic Seaplanes καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική επένδυση, δίχως να επιβαρύνεται ο σχετικός Φορέας Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα.
Στο «χάρτη» των υδατοδρομίων της εταιρείας βρίσκονται: Σκύρος, Αλόννησος, Αμφιλογία, Σκόπελος, Τήνος, Πάτμος, Σάμος, Χαλκιδικής (ιδιωτική μαρίνα), Σητείας, Χαλκίδας, Αιδηψού, Κύμης και Καρύστου.
Επιπλέον σε επτά λίμνες υπάρχουν «κουκίδες» προσδιορισμού υδατοδρομίων: στη λίμνη Τριχωνίδα στο Αγρίνιο, στη λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, στη λίμνη Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας, στη λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη, στη λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, στη Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα και στην Βεγορίτιδα στο Αμύνταιο.
Επιπλέον η εταιρεία έχει αναλάβει ως Τεχνικός Σύμβουλος αδειοδότησης στα υδατοδρόμια: Βόλου, Ζακύνθου και Θεσσαλονίκης, αλλά και στα ιδιωτικά υδατοδρόμια που σχεδιάζονται σε Κέρκυρα και Μεγανήσι.

Και εκτός συνόρων
Τέσσερα υδροπλάνα Twin Otter 19 θέσεων προβλέπεται από το επενδυτικό σχέδιο ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις πτήσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο σχεδιασμός της Hellenic Seaplanes προβλέπει γρήγορη επέκταση. Το 2017 η εταιρεία βλέπει 20 υδροπλάνα στο στόλο της.
Τα σχέδια είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη του εθνικού δικτύου υδατοδρομίων, αλλά περνούν εκτός συνόρων. Το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας δείχνει επέκταση της δραστηριότητά της στο εξωτερικό, συνδέοντας την Ελλάδα με γειτονικές χώρες, όπως Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία κ.ά.
«Στη χώρα μας υπάρχουν πάντοτε οι άνθρωποι που τολμούν και υποστηρίζουν την καινοτομία, και εμείς ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία», δηλώνει ο Ν. Χαραλάμπους. «Είμαστε -προσθέτει- μια στοχευμένη εταιρεία και προχωράμε παρά τις αντίξοες συνθήκες σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα που δεν αναπτύσσονται άλλοι επενδυτές για να ανοίξουμε και τον δρόμο και για να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται γι’ αυτό το επιθετικό επενδυτικό περιβάλλον που παρουσιάζουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά του εξωτερικού.»
Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση, ο διευθύνων σύμβουλος ενημερώνει ότι στη Hellenic Seaplanes συμμετέχουν Ελληνες και Ελληνοκύπριοι επενδυτές, καθώς και δύο ξένα funds, ένα αμερικανικό και ένα ιταλικό.
«Ελπίζουμε να μεγαλώσει το επενδυτικό σχήμα, να αναπτυχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς το έργο και να δοθεί το στίγμα που πρέπει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερο μέρος από τις Μαλδίβες, καθώς συνδυάζει την Ευρώπη με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της Ελλάδας που προσφέρει πέρα από βουνό και θάλασσα, έναν ιστορικό πολιτισμό και έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς στα νησιά της που σύντομα θα αποκτήσει καινούρια δομή», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χαραλάμπους, η Ελλάδα έχει παραδειγματιστεί πλέον από τα λάθη των προηγούμενων ετών και τα φαινόμενα αδράνειας απέναντι σε σημαντικές επενδύσεις δείχνουν να αποτελούν παρελθόν.

Σύντομα σε τροχιά υλοποίησης
Οπως λέει, «η δημιουργία του νέου νόμου πλαισίου για την ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα είναι σαφώς μια βελτιωμένη έκδοση όλων των προηγούμενων προσπαθειών. Μιλάμε για ξεκάθαρες διαδικασίες στον καινούριο νόμο, αλλά θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εμπλοκή πολλών φορέων και Υπουργείων είναι αυτό που συνεχίζει να προκαλεί τις καθυστερήσεις που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα.
Το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, κρίνεται επιτακτική ανάγκη, αφού βοηθάει πολύ και στην προσέλκυση επενδυτών και δίνει ξεκάθαρα μηνύματα σε όλους τους υποψήφιους ότι η χώρα μας μπορεί να αναπτύξει μια καινούρια τουριστική αγορά. Πιστεύουμε πως ένα τέτοιο εγχείρημα που χαίρει της υποστήριξης της πολιτείας και του κόσμου σύντομα θα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και πως όλα τα μικροπροβλήματα θα λυθούν μια και καλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger