Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κούρεμα τέλος! Στροφή της κυβέρνησης στα ομόλογα για ελάφρυνση του χρέους

Κούρεμα τέλος! Στροφή της κυβέρνησης στα ομόλογα για ελάφρυνση του χρέους
 Με συνέντευξή τους στους Financial Times ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει τέλος στο αίτημα για κούρεμα

- Με διευκρινιστική δήλωση το υπουργείο αναφέρει ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση “δεν κάνουν πίσω”
- “Το χρέος θα γίνει βιώσιμο” λέει η κυβέρνηση
- Η άρνηση της Γερμανίας και η εναλλακτική λύση για τη μείωση του χρέους

Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της κυβέρνησης και τις προεκλογικές εξαγγελίες για κούρεμα του χρέους.
Αφορμή η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times και οι αναφορές του στο κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του αναφέρει πως τελειώνει το αίτημα της Ελλάδας για τη διαγραφή του χρέους, κάτι που βέβαια όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωπαίοι το απέρριπταν, ακόμα και εκείνοι που στέκονταν στο πλευρό της Ελλάδας για την κατάργηση της τρόικας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα θα ζητήσει την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα που θα εξαρτώνται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Αμέσως προκλήθηκε αναταραχή, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο έκανε διευκρινιστική δήλωση με την οποία έλεγε πως η κυβέρνηση δεν αλλάζει την ουσία της πολιτικής της ως προς τη μείωση του χρέους.

Η νέα δήλωση από το υπουργείο Οικονομικών:
 
Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας

"Κούρεμα" η άλλη λύση;

Ήδη πάντως και εν μέσω κλίματος ευφορίας λόγω της στήριξης τόσο από τον Μ. Ομπάμα, όσο όμως και από τη γαλλική πλευρά οι δηλώσεις της κυβέρνησης από χθες ήταν συγκρατημένες.
Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης σε δηλώσεις περιέγραψε πως το θέμα του κουρέματος του χρέους είναι μια δύσκολη υπόθεση και έτσι θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Όπως περιέγραψε ο κ. Παπαδημούλης η χώρα διεκδικεί μια δραστική ελάφρυνση του χρέους. Εμείς ζητάμε “κούρεμα”, είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, ωστόσο αν και αυτή η πρόταση μένει στο τραπέζι για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην άλλη πλευρά, όμως βρίσκει ανταπόκριση η πρόταση για δραστική ελάφρυνση των βαρών του χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κλπ).

Παράλληλα όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να δεχθούν οι εταίροι την πρόταση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και όχι προϋπολογισμούς που προβλέπουν πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, αλλά και ρήτρα ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger