Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Καλαμάρια γεμιστά με πιπεριά και γραβιέρα από την ταβέρνα σπιτάλια στην Σκόπελο

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό καλαμαράκια (σχετικά μεγάλα) (καθαρισμένα)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
- 2 ντομάτες (στα τέσσερα)
- Ψίχα από 2 λεμόνια
- 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 200 γρ. ψίχα μουσκεμένου ψωμιού
- 150 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
- 7-8 πατάτες (σε φέτες)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 90-100 γρ. μαραθόριζα (σε μικρά κυβάκια)
- 2 ντομάτες (στα τέσσερα), ψίχα από 1 λεμόνι
- 4 αστεράκια γλυκάνισο
- 1 φλιτζανάκι ζωμός κοτόπουλου (ή ανάλογο κύβο ζωμού)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι βασιλικός (ψιλοκομμένος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα σπόρια, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, πολτοποιημένο σκόρδο, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο σε αντικολλητικό ταψάκι στους 180 βαθμούς μέχρι να μαραθούν (40’). Ψήνουμε έπειτα τις πιπεριές Φλωρίνης στους 180 βαθμούς στο φούρνο, αφαιρούμε το φλοιό τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Βράζουμε τα κυβάκια μαραθόριζας σε ζεματιστό νερό (5’) και έπειτα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο και λίγη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Βάζουμε σε μπολ τις πιπεριές, το ψωμί, τις μισές ντομάτες, τα κυβάκια από την γραβιέρα, τα ποδαράκια από τα καλαμάρια (ψιλοκομμένα), το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
2. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τις πατάτες, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ντομάτες, τη μαραθόριζα, την ψίχα λεμονιού, το γλυκάνισο, λίγο ζωμό από κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμαράκια, τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Αν τα καλαμάρια βγάλουν υγρά, τα αδειάζουμε σε μικρό τηγάνι και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger