Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σαφάρι της εφορίας για να καλυφθούν ανάγκες 4 δισ. ευρώ

Αναμένονται μεγάλες ανατροπές στο οργανωτικό σχήμα των μηχανισμών
Σαφάρι της εφορίας για να καλυφθούν ανάγκες 4 δισ. ευρώ
Nέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και το λαθρεμπόριο καυσίμωνΤο «βαρύ πυροβολικό» του ΣΔΟΕ βγάζει στους δρόμους για ελέγχους και πάλι το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στην προεκλογική «χαλάρωση» του εισπρακτικού μηχανισμού αλλά και των φορολογουμένων.

Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται «στο κόκκινο» (τα έσοδα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. και οι ανάγκες πληρωμών αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ) στο οικονομικό επιτελείο θέτουν σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να κερδίσουν τη «μάχη» είσπραξης του ΦΠΑ και να ανακάμψουν τα έσοδα που τον Δεκέμβριο σημείωσαν υστέρηση 35% έναντι του στόχου στο Μεσοπρόθεσμο και τα μηνύματα δείχνουν ότι η «ζημιά» συνεχίστηκε και τον –επίσης προεκλογικό- μήνα Ιανουάριο.

Όλες τις τελευταίες ημερες η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη έχει συνεχείς επαφές και συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να τους δώσει εντολές για να ξαναρχίσει το κυνήγι των φόρων, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση.

Στις συσκέψεις αυτές προετοιμάζονται και οι θέσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μεγάλες ανατροπές στο οργανωτικό σχήμα των μηχανισμών. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διαφαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί για να μην ανοίξει νέο μέτωπο διαμάχης με τους δανειστές.

Ωστόσο το ΣΔΟΕ φαίνεται πως βγαίνει ξανά στους δρόμους για ελέγχους, καθώς σχεδιάζεται να αναλάβει πάλι την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους την μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, δικηγόρους κλπ.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.

Το σχέδιο για μετεκλογικό «rebound» στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει δράσεις όπως:

- άμεση μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων από ελέγχους πόθεν έσχες του ΣΔΟΕ σε εκθέσεις ελέγχου προκειμένου να βεβαιωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

- κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ. Στον προληπτικό έλεγχο θα εμπλακεί και πάλι το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί του.

- άμεση ενίσχυση με ελεγκτές των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και  το ΣΔΟΕ.

- διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην προβλεπόμενη ελάχιστη δόση των 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger