Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Παπαδιαμαντική εκδήλωση Συγκινητικό αφιέρωμα στον κορυφαίο του πνεύματος πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο

Συγκινητικό αφιέρωμα στον κορυφαίο του πνεύματος πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο
Εκδήλωση - θεσμό, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου και το Μουσείο Παπαδιαμάντη προχθές, Τρίτη 6 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου - Λυκείου Σκιάθου.

Στις 3-1-2015 συμπληρώθηκαν 104 χρόνια (3-1-1911) από την εκδημία του Αγίου των Νεοελληνικών Γραμμάτων, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του γενέτειρα τη Σκιάθο.
Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε πολύ μεγάλη και η αίθουσα κατακλύστηκε από τους κατοίκους του νησιού κάθε ηλικίας. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ιερείς, ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σκιάθου και εκπρόσωποι Αρχών και Υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος χαιρέτισε την εκδήλωση με ευχές προς τους δημότες και επεσήμανε τη συμβολή του Παπαδιαμάντη στην αναγνώριση της Σκιάθου σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό θεωρεί ότι ο Δήμος Σκιάθου οφείλει πάντα να τιμά τον Σκιαθίτη συγγραφέα και να αναδεικνύει το έργο του.
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, παρουσίασε το πνευματικό αφιέρωμα, το οποίο και επιμελήθηκε, με σκοπό να φωτιστούν διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου λογοτέχνη.
Στην κύρια ομιλία της παρουσίασε με λόγο και εικόνα το θέμα: «Λογοτέχνες στο σπίτι του Παπαδιαμάντη. Χθες και σήμερα».
Οι Σκιαθίτες γνώρισαν και ενθουσιάσθηκαν με το γεγονός ότι από την εποχή που ζούσε ο Παπαδιαμάντης και ειδικά μετά την εκδημία του, επισκέφθηκαν προσκυνηματικά τη Σκιάθο και το Σπίτι - Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τόσοι αξιόλογοι λογοτέχνες, όπως ο Α. Καρκαβίτσας, ο Γ. Δροσίνης, ο Γ. Σεφέρης, ο Ο. Ελύτης ο Μ. Λουντέμης και άλλοι.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε δραματοποιημένο το αφήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα Γεωργίου Αδ. Σανιδά με τίτλο «Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη». Ο Γ. Σανιδάς εμπνεόμενος από τον Α. Παπαδιαμάντη έγραψε το αφήγημά του με εσκεμμένη μίμηση Παπαδιαμαντικού ύφους και έφερε την αγνή ψυχή του κυρ Αλέξανδρου στο παρόν και συγκεκριμένα στη χειμωνιάτικη Σκιάθο για να συνεορτάσει με τους συμπατριώτες του τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν απλοί πολίτες της Σκιάθου, όλων των ηλικιών, οι οποίοι κατέθεσαν με απλότητα την ψυχή τους, ενσαρκώνοντας γνωστούς και αγαπημένους Παπαδιαμαντικούς ήρωες.
Συμμετείχαν με σειρά εμφάνισης επί σκηνής: ο Κ. Κουτούμπας (ψάλτης), ο Δ. Περήφανος (Παπαδιαμάντης), ο Τ. Μπισκίνης (μπάρμπα-Γιαννιός ο έρωντας), ο Α. Τζαβαλιάς (μικρός Μήτσος), ο Α. Πρέκας (Αμερικάνος), ο Γ. Τσακάλογλου (μπάρμπα-Διόμας), η Ζωή Προύσαλη (γραία μανού και θειά Αχτίτσα η σταχομαζόχτρα), Μ. Αϊβαλιώτη και Μ. Κυπαρισσός (εγγόνια), η Ελσα Ζεμπέκη (Ντελησυφέρου) και ο Α. Τζούμας (μπάρμπα Στάθης του Μπόζα).
Τη γενική επιμέλεια της παράστασης είχε η Σταματίνα Χονδρονικολή.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Σκιάθου προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες, ευχαριστώντας τους για την εθελοντική προσφορά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger