Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη του πλανήτη

Τη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη του κόσμου, ηλικίας 5.000 ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Καππαδοκία, το μέγεθος της οποίας κάνει όλες τις άλλες υπόγειες πόλεις της περιοχής να φαντάζουν «κουζινάκια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος. Αυτό το μοναδικής πολυπλοκότητας και ιστορικής σημασίας υπόγειο δίκτυο κατοικιών βρίσκεται στην επαρχία Νεβσεχίρ της Κεντρικής Ανατολίας, όπου έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς πολλοί υπόγειοι καταυλισμοί (η δημιουργία τους κατέστη δυνατή χάρη στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο που κυριαρχεί στη γεωλογική σύσταση της περιοχής και έχει την ιδιότητα να σκαλίζεται εύκολα).

Ο Μεχμέτ Εργκούν Τουράν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν σε αυτήν την ανακάλυψη χάρη στα έργα υποδομών για τη δημιουργία ενός νέου, υπέργειου οικιστικού συγκροτήματος, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.
«Δεν ήταν μια γνωστή υπόγεια πόλη. Μιλάμε για τούνελ μήκους επτά χιλιομέτρων. Σταματήσαμε τα έργα που σκοπεύαμε να κάνουμε σε αυτές τις περιοχές» δήλωσε ο Τουράν στην εφημερίδα «Χουριέτ». Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το τουρκικό κράτος στο νέο εύρημα είναι ότι δεν διστάζει να σταματήσει ένα πρότζεκτ που του έχει ήδη στοιχίσει 90.000.000 τουρκικές λίρες (32.200.000 ευρώ), με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας να σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν θεωρεί αυτό το ποσό χαμένο, εφόσον οδήγησε σε μια ιστορική ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους.
Τα ανώτερα επίπεδα της πόλης, αυτά που επέτρεπαν την είσοδο στους κατοίκους της, εντοπίστηκαν την περασμένη φορά, αλλά η έκτασή της έγινε αντιληπτή πολύ πρόσφατα. Η σκαπάνη έχει φέρει ήδη στο φως 44 αντικείμενα ιστορικής σημασίας, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο για συντήρηση.
Η επαρχία Νεβσεχίρ, της οποίας ο πιο γνωστός υπόγειος καταυλισμός είναι ο Ντερινκούγιου, μια πολυεπίπεδη πόλη αρκετά μεγάλη να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους και τα ζώα τους, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας (υπήρξε ρωμαϊκή επαρχία). Τελευταίοι κάτοικοι του Ντερινκούγιου ήταν οι χριστιανοί μέχρι το 1923.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger