Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΛ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ή ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Ορκίζεται πρωθυπουργός το απόγευμα ο Α.Τσίπρας - "Κλείδωσε" η συμφωνία με Π.Καμμένο - Και ο Γ.Βαρουφάκης στην κυβέρνηση!

Αύριο το απόγευμα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας καθώς η επόμενη ημέρα των εκλογών φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με τεράστα διαφορά οκτώ μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία σε μια συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που θα είναι το κόμμα που θα στηρίξει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα και θα της δώσει τα αναγκαία "συντηρητικά" πιστοποιητικά. Ηδη έχει συμφωνηθεί να αναλάβει ένα υπουργείο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αυτό πιθανότατα θα είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με δεύτερο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Χωρίς να αποκλείεται - το αντίθετο - να συγχωνευθούν σε ένα υπερυπουργείο αυτά τα δύο υπουργεία, κάτι που αποτελούσε και επιδίωξη του Π.Καμμένου.
Προϋπήρχε σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και το υψηλότερο του αναμενομένου ποσοστό του κόμματος του Πάνου Καμμένου με τους 13 βουλευτές που κέρδισε θα του δώσει μια σοβαρή πλειοψηφία μέσα στη Βουλή.
Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυριανός πρωθυπουργός θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα επαφές και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Τη Δευτέρα θα δώσει χέρια με τον Πάνο Καμμένο και το απόγευμα θα ορκιστεί πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πλευρά του, τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να βοηθήσει στη νέα κυβέρνηση, ενώ, σημείωσε «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, θα βοηθήσουμε ώστε αυτή η νέα κοινωνική, πολιτική πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί για το καλό της πατρίδας, του έθνους, του λαού».
Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι αν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και το Ποτάμι, ο ίδιος δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση!
Το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενίσχυσε με τις δηλώσεις του και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μα δυνάμεις που δεν είναι αντιμνημονιακές.
Υπό αυτό το πρίσμα άφησε να εννοηθεί, αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ότι είναι πιθανή η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ παρά με το Ποτάμι το οποίο θεωρείται κλασικό μνημοναικό κόμμα
«Οι συνεργασίες πρέπει να έχουν ραχοκοκκαλιά, πρέπει να έχουν προσανατολισμό και κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης. «Εμείς θα κάνουμε συνεργασίες στη βάση του σταθερού αντιμνημονιακού προγράμματός μας. Δεν θα κάνουμε συνεργασίες άλλα αντ' άλλων, δηλαδή, ο ένας να τραβάει το πάπλωμα από 'δω κι ο άλλος από 'κει».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στις δηλώσεις του αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη έδειξε να αγωνιά για το αν θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά  ΔΕΝ θα είναι στην κυβέρνηση, αφού ο Π.Καμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί να είναι στην ίδια κυβέρνηση με τον αλαζονικό Σ.Θεοδωράκη, ο οποίος είχε αρνηθεί προεκλογικά να συναντηθεί με τον Α.Τσίπρα επειδή είχε ... συναντηθεί πριν με τον Π.Καμμένο!
Τσίπρας και Θεοδωράκης είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνομιλία όπου συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο και συμφώνησαν να επικοινωνήσουν εντός της εβδομάδας, ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμη πάνω σε ποια βάση θα συζητήσουν οι δύο αρχηγοί.
Το πολύ-πολύ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το Ποτάμι για να υπάρχει μια "γέφυρα" αυτών που έστησαν το Ποτάμι με την κυβέρνηση του Α.Τσίπρα.Παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπάρχει ήδη μια εικόνα για το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες στη Βουλή και ποια θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει 149 ή 150 έδρες, το Ποτάμι 16 και οι ΑΝΕΛ 13.
Κατά τα λοιπά, τα πρώτα πρόσωπα που ακούγονται για την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι του Ν.Παππά, ως υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, του Γ.Δραγασάκη ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου για την Οικονομία και ως υπουργού Οικονομικών τον Γ.Βαρουφάκη. Πρόεδρος της Βουλής θα είναι είτε ο Γ.Βούτσης είτε ο Θ.Δρίτσας, νυν υπεύθυνος του Τομέα Αμυνας του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger