Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Θάτσερ ή Φάρατζ;

Στη ταχύτατη εγκόλπωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων προχωρά το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη εγκαταλείποντας, μέρα με την ημέρα, το «κεντροαριστερό» προφίλ των προηγούμενων μηνών.
   
Ο Γρηγόρης («σήμερα είμαστε όλοι χρυσαυγίτες») Βαλιανάτος και η Φιλελεύθερη Συμμαχία ήταν η πιο ηχηρή μεταγραφή των τελευταίων ημερών.
   
Η πολιτική και οικονομική ταύτιση των δυο κομμάτων ήταν δεδομένη. Το ερώτημα είναι...
πως ο Βαλιανάτος, που προωθούσε ένα ανθρωπιστικό προφίλ συμμετέχοντας σε δεκάδες αντιρατσιστικά πάνελ, θα εξηγήσει στους οπαδούς του τη συμπόρευση με ένα κόμμα που ζητά να απομακρύνονται από τη χώρα ακόμη και οι νόμιμοι μετανάστες, όταν τελειώνουν τη δουλειά τους.
   
Να σημειωθεί ότι παρεμφερείς θέσεις για το μεταναστευτικό έχει παρουσιάσει στη Βρετανία και η φασίζουσα δεξιά του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ζητά πενταετή απαγόρευση εισόδου για όλους τους μετανάστες και παροχή προσωρινών αδειών εισόδου σε ξένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους.
Ο Βαλλιανάτος θα έπρεπε θεωρητικά να βρίσκεται σε σύγκρουση με το Σταύρο Θεοδωράκη και ύστερα από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όταν ο σημερινός επικεφαλής του Ποταμιού είχε επιχειρήσει να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του Λιμενικού, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση μεταναστευτικών κοινοτήτων αλλά και αρκετών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   
Μετά τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, σειρά είχε η Δράση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία θα ανακοινώσει τη στήριξη στο Ποτάμι τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου.
   
Το στίγμα της συνεργασίας είχε δώσει από το πρωί του Σαββάτου ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος με μήνυμα του στο Twitter δήλωνε περήφανος για τη συμμετοχή πρώην στελεχών του κόμματος στο Ποτάμι.
Τα δυο κόμματα, εκτός από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των στελεχών τους μοιράζονται πολλά στοιχεία και σε ό,τι αφορά την πολιτική νόμου και τάξης.
   
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Μάνος ήταν ο πρώτος πολιτικός που είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο παρέμβασης του στρατού (κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008), θέση την οποία επανέλαβαν σε άλλες περιστάσεις και πρώην συνεργάτες του Θεοδωράκη μέσω της αρθρογραφίας τους στο Protagon.
   
Άνοιγμα όμως στο Ποτάμι είχε πραγματοποιήσει πριν από μήνες και ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο facebook δήλωνε ότι αν το “ποτάμι” εκτός από ρεύμα αποδείξει ότι διαθέτει δημοκρατική καθαρότητα και πολιτικό βάθος εγώ μετά χαράς θα συμμετείχα ακόμα και με τον ρόλο της σταγόνας.
   
Η συμμαχία του Ποταμιού με τις πιο ακραίες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη. Ίσως ορισμένοι εξωτερικοί παρατηρητές να δυσκολευτούν να καταλάβουν γιατί τα συγκεκριμένα κόμματα συνεργάζονται με έναν πολιτικό, όπως ο Στ.Θεοδωράκης, που συχνά προωθεί τα συμφέροντα των πιο κρατικοδίαιτων εργολάβων σε πείσμα ακόμη και της ΕΕ,  οι αρχηγοί της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας όμως φαίνεται ότι έχουν λύσει αυτού του είδους τα προβλήματα.
  
Άρης Χατζηστεφάνου  από info-war

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger