Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΣΚΟΠΕΛΟΣ άρθρο του Σπύρου λεμονή Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Μαγνησίας

Καλημέρα, φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες!
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή "Στον Ενικό" και το Νίκο Χατζηνικολάου που μεταδόθηκε από το κανάλι STAR, ανέλυσε τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα παρακάτω:
- Το περιβόητο GR-exit είναι ένα "ξαναζεσταμένο φαγητό", που χρησιμοποιήθηκε από κάποιους για να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, όμως είναι πολιτικά "νεκρό", γιατί οι ίδιοι οι εταίροι της Ελλάδας το διαψεύδουν και δεν το επιθυμούν, γιατί έτσι θα σπάσει η "αλυσίδα" της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία "κρυφή ατζέντα", ούτε "Plan B" και μετά την επικράτησή του στις επερχόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί το "Plan A" για τον ελληνικό λαό, δηλαδή ο τερματισμός της πολιτικής λιτότητας.
- Για το ζήτημα του χρέους, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ώστε να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, προσδιορίζοντας το ποσοστό σε πάνω από 50%, αλλά και μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Αναρωτήθηκε επίσης εάν ο κύριος Α. Σαμαράς ως ηγέτης, πλέον, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα στήριζε την εθνική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
- Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του "ευρώ πάση θυσία", η απάντηση του Α. Τσίπρα ήταν "ευρώ χωρίς άλλες θυσίες για τον ελληνικό λαό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς".

- Για το "καυτό" ζήτημα της ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκα αρχικά στην αναποτελεσματική πρόταση Σαμαρά περί "100 δόσεων, αφού μόλις 3 χιλιάδες συμπολίτες μας έκαναν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση. Αναφέρθηκε στον 2ο πυλώνα της Οικονομίας της χώρας, με βάση το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται λόγος για "άρση της καταστολής στην πραγματική Οικονομία". Οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι η δημιουργία Επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ο προσδιορισμός από αυτές των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ χρεών των δανειοληπτών χωρίς τα περίφημα "πανωτόκια" και ο διακανονισμός των οφειλών με τέτοιο τρόπο, ώστε η μηνιαία καταβολή των δόσεων να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
- Για το τραπεζικό σύστημα και στην ερώτηση για το αν ισχύει η θέση περί της δημιουργίας "δημόσιου τραπεζικού πυλώνα", ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι στις 3 από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και είναι αδιανόητο να μην ασκεί τη διοίκησή τους, οπότε είναι αυτονόητη η δημιουργία ενός τέτοιου πυλώνα. Επίσης ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να υπάρχουν για να βοηθούν χρηματοδοτικά τους πολίτες και όχι απλά να υπάρχουν και να επιβιώνουν, χωρίς άνοιγμα προς την πραγματική Οικονομία.
- Για το περίφημο ζήτημα του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι ηθική μας υποχρέωση η διεκδίκηση της επιστροφής του.
- Τέλος, για το μεταναστευτικό ο Α. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανθρωπιστική διάσταση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα, σε αντιπαραβολή με την "οικονομίστικη" λογική που προβάλλουν τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά, κυρίως, κόμματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, είναι ότι δεν είναι δυνατή η προστασία από κανένα μεταναστευτικό ρεύμα ούτε με το χτίσιμο τειχών στα σύνορα ούτε με καταστολή. Τάχθηκε κατά των επαναπροωθήσεων μεταναστών που οδηγούν σε άδικους θανάτους ανθρώπων. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Διεκδικούμε, είπε, αναδιανομή των ευθυνών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μία "αποθήκη ανθρώπινων ψυχών", η διευκόλυνση της χορήγησης πολιτικού ασύλου σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή έχουν πέσει θύματα πολιτικών διώξεων. Είναι ανάγκη, είπε, να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από την πλευρά της ΕΕ, ώστε να φτιαχτούν πραγματικά κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης των μεταναστών, αλλά και να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ώστε οι ίδιοι να πεισθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Τέλος, έδωσε την είδηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει σε διοικητικό επίπεδο το μεταναστευτικό ζήτημα, δημιουργώντας ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο γι' αυτό.

Σπύρος Λεμονής
Ιατρός Καρδιολόγος
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger