Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ Στη φάση της υλοποίησης νησιωτικά έργα μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Τρεις συμβάσεις και δύο εγκρίσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
agorastos
Στη φάση της υλοποίησης μπαίνουν και νέα έργα για τα νησιά των Σποράδων, τα οποία υλοποιούνται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε στην έδρα της Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων 3 συμβάσεις κατασκευής, ενώ έδωσε και 2 εγκρίσεις συμβάσεων για έργα που θα υπογραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αναλυτικά τα 3 έργα τα οποία ξεκινούν άμεσα είναι:
1) «Βελτίωση υφιστάμενης οδού προς Τζώρτζη Γιαλό» στην Αλόννησο, προϋπολογισμού 188.500,00 ευρώ (με ΦΠΑ)

2) «Ασφαλτόστρωση οδού από θέση “Αλώνια” προς Βρυσίτσα» στην Αλόννησο, προϋπολογισμού 435.000,00€ (με ΦΠΑ).
3) «Βελτίωση γηπέδου και κατασκευή λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση Κοπρισιές», προϋπολογισμού 405.000 € (με ΦΠΑ).
Ενώ τα 2 για τα οποία οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες είναι:
1) «Βελτίωση οδοστρώματος στην περιοχή Ξάνεμος», προϋπολογισμού 425.000,00 € (με ΦΠΑ).
2) «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου», προϋπολογισμού 2.436.000,00€ (με ΦΠΑ).
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Μέσω του Ε.Σ.Π.Α. και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους της Θεσσαλίας η αιρετή Περιφέρεια υλοποιεί το πρόγραμμα (ΟΣΑΝ) «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων», συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών των νησιών μας. Μέσω του προγράμματος αυτού, δημιουργούμε νέες υποδομές και αναβαθμίζουμε ήδη υπάρχουσες, με στόχο την ενδυνάμωση του πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού προϊόντος των Σποράδων. Τα έργα αυτά αποτελούν μια ανάσα για τα νησιά μας καθώς σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργούν θέσεις εργασίας και διαχέουν κοινοτικούς πόρους δημιουργώντας μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης σημείωσε τα εξής: «Σήμερα υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τρία σημαντικά έργα για την Αλόννησο και τα οποία δρομολογήθηκαν σε συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Οι στοχευμένες ενέργειές μας με έργα όπως αυτά συμβάλλουν στην περεταίρω ανάπτυξη του νησιού. Οι συνεργασία μεταξύ Δήμου Αλοννήσου και αιρετής Περιφέρειας έχουν θετικά αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Φορέας υλοποίησης των έργων είναι Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, δικαιούχος είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και κύριος των έργων οι κατά τόπους Δήμοι. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης των Νησιών της Θεσσαλίας.
Παρόντες κατά την υπογραφή των συμβάσεων ήταν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Λιούπης, Γ. Κίτσιος, Β.Χατζόπουλος, Αργ.Κοπάνας και Κων.Χαλέβας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κ. Μέγας, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μαγνησίας κ. Κ. Φλαμπούρης και ο ανάδοχος των 3 έργων κ. Αθ. Μπεχλιβανής
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ
1) «Βελτίωση υφιστάμενης οδού προς Τζώρτζη Γιαλό» στην Αλόννησο, προϋπολογισμού 188.500,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 129.145,05 ευρώ (με ΦΠΑ).
Το έργο αφορά στη βελτίωση και επισκευή τμημάτων του υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης προς την παραλία Τζώρτζη Γιαλός. Το συνολικό μήκος του δρόμου είναι 1.450 m περίπου (με τα 437,71 m να αφορούν την πλήρη ανακατασκευή της οδού, ενώ τα υπόλοιπα 1.022m να αφορούν την τοποθέτηση νέου τάπητα στην υφιστάμενη, κακής ποιότητας άσφαλτο). Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η απαιτούμενη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στο Τζωρτζή Γιαλό, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στο νησί.
2) «Ασφαλτόστρωση οδού από θέση “Αλώνια” προς Βρυσίτσα», προϋπολογισμού 435.000,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 271.901,36 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο αφορά στη βελτίωση και ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου που ξεκινά από τη διασταύρωση στη θέση “Αλώνια”, στην είσοδο του οικισμού της Χώρας, και καταλήγει στην παραλία Βρυσίτσα. Ο δρόμος στην παρούσα φάση είναι χωματόδρομος, μέτριας έως κακής βατότητας, μέσου πλάτους 3,5-5 μ., με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ευχερής και ασφαλής χρήση του από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και επισκέπτες. Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες διαπλάτυνσης, οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης σε μήκος 1.810,71 m, τα αναγκαία τεχνικά για την απορροή των ομβρίων, καθώς και η απαιτούμενη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση. Το έργο συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού , αλλά και στην περεταίρω ανάπτυξή του, καθόσον με την αποκατάσταση της επικοινωνίας με την περιοχή στην οποία καταλήγει, διευρύνει τις προς επίσκεψη περιοχές στο νησί.
3) «Βελτίωση γηπέδου και κατασκευή λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση Κοπρισιές», προϋπολογισμού 405.000 ευρώ και ποσού σύμβασης 271.168,20 ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για έργο ανάπλασης που αφορά στην βελτίωση του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου στην θέση «Κοπρισιές» και παράλληλα στην δημιουργία υποδομών στίβου για την εξυπηρέτηση των αθλουμένων. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του γηπέδου, την προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και τέλος την κατασκευή υποδομών στίβου (συνθετικός τάπητας – TARTAN), σε συνδυασμό με τα αναγκαία τεχνικά έργα αποχέτευσης όμβριων υδάτων.
4) «Βελτίωση οδοστρώματος στην περιοχή Ξάνεμος», προϋπολογισμού 425.000,00 € και ποσού σύμβασης 407.867,70 ευρώ(με ΦΠΑ). Το έργο αφορά σε εργασίες οδοποιίας στα τμήματα:
α) Αρχή Αεροδρομίου έως παραλία «Ξάνεμος»: βελτίωση οδοστρώματος σε ασφαλτοστρωμένη οδό μήκους 2.100 μ. & πλάτους 7 μ., β) Αρχή Αεροδρομίου προς Καρνάγιο: βελτίωση οδοστρώματος σε ασφαλτοστρωμένη οδό μήκους 300 μ. & πλάτους 10 μ. και γ) Τμήμα στο Νοτιοδυτικό άκρο Αεροδρομίου: βελτίωση ασφαλτικού οδοστρώματος υφιστάμενης οδού μήκους 500 μ. Επίσης, προβλέπεται η ασφαλτόστρωση υφιστάμενου χωματόδρομου μήκους 820 μ. & πλάτους 6 μ. πέριξ της Λίμνης Αγίου Γεωργίου.
5) «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου», προϋπολογισμού 2.436.000,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 1.164.839,76 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου, πεπαλαιωμένου, ακατάλληλου και ανεπαρκούς πλέον εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Σκιάθου. Περιλαμβάνονται εργασίες κατασκευής – αντικατάστασης, αφενός μεν των υφιστάμενων αγωγών αμιάντου και σιδηροσωλήνων με αγωγούς πολυαιθυλενίου και αφετέρου η τοποθέτηση νέου κεντρικού αγωγού, ο οποίος θα υδροδοτήσει την πόλη της Σκιάθου από τις υφιστάμενες υδατοδεξαμενές. Ο σχεδιασμός του δικτύου ύδρευσης έγινε με στόχο την εξασφάλιση της απαιτούμενης παροχής και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες υδροδότησης της επόμενης τεσσαρακονταετίας. Συνολικά θα κατασκευαστούν / αντικατασταθούν αγωγοί δικτύου ύδρευσης μήκους 4,8 χιλιομέτρων. Με την κατασκευή – αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου θα βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού, θα εξασφαλίζεται η απαιτούμενη παροχή, θα καταστεί πιο ευέλικτη η διανομή του νερού σε περίπτωση βλάβης ή αστοχίας και θα μειωθούν οι απώλειες νερού από διαρροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger