Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ώρα καλή στην τύχη σας κι αέρα στα πανιά σας. Αριστερόμετρο

Αριστερόμετρο (χαλαρώστε εσείς...)

Μα φυσικά θα σας μπει ολόκληρο. Χαλαρώστε...
Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα "ποσοτικής χαλάρωσης" που ανακοίνωσε, εκ μέρους της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι:

«Με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας. Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. 
Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά».
Τέτοια είναι η περηφάνεια και ο ενθουσιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για την ριζοσπαστική, δίχως άλλο, στάση Ντράγκι, που καμαρώνει σαν το γύφτικο σκεπάρνι ότι ο ίδιος ευθύνεται για αυτή:

To BBC, σε ένα βίντεο 70 δευτερολέπτων, εξηγεί ότι ένας από τους λόγους που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους1,14 τρισ. ευρώ είναι ο «κίνδυνος» ανέλιξης του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Ελλάδας
Μιας και μιλάμε για τους παιάνες των Άγγλων στον Σύριζα, η αλήθεια είναι ότι συμφωνούν και επαυξάνουν. Σήμερα διάβασα από αγγλίδα σχολιογράφο, η οποία αναφέρεται στον άγγλο δημοσιογράφο Paul Mason, την εξής φράση: "Ούτε στη δεκαετία του 1930 δεν υπήρχε κόμμα τόσο ριζοσπαστικό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ που να εξελέγη σε δημοκρατική κυβέρνηση μόνο του."
Ο ίδιος δε ο Paul Mason έγραψε σήμερα το εξής: "Αν έχετε αμφιβολίες για την κλίμακα της αλλαγής που σχεδιάζει ο Σύριζα για την Ελλάδα, ακούστε αυτόν τον άνθρωπο, που μπορεί να είναι η επλογή του για Υπουργός Οικονομικών." "Αυτός ο άνθρωπος" είναι...ο Γιάννης Βαρουφάκης. Φλεγματικό πάντα το χιούμορ των Άγγλων προς χαχόλους του Νότου.
Αφήνω τώρα τους άγγλους σχολιαστές που ενημερώνουν τον κόσμο για το ριζοσπαστικό θεριό που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και περνάω αρχικά πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ενθουσιασμού και πανηγυριών για την "αντινεοφιλελεύθερη" εξαγγελία Ντράγκι, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ του Χατζηαβάτη ο οποίος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Χατζηαβάτης λοιπόν κυκλοφόρησε στο Ίσκρα άρθρο-πύρινη καταδίκη του Ντράγκι και της "ποσοτικής χαλάρωσης", την ίδια μέρα που το κόμμα του έβγαλε την πιο πάνω ανακοίνωση, χωρίς φυσικά να πει κιχ για την ανακοίνωση αυτή. Απολαύστε:
ΕΚΤ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΣΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉΣ
(Δευτ. 19/01/15 - 22:10)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΗΠΑ ΑΛΑ…ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
«ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΙΚΑ» ΕΚΤΟΣ «ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! 
«Ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή αγορά κρατικών ομολόγων, σε γερμανική έκδοση, φαίνεται ότι προωθεί ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι. 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την απόφαση φέρεται να λαμβάνει ο Ντράγκι την Πέμπτη (22/01) λίγες μέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, αποκλείοντας εκβιαστικά από την ποσοτική χαλάρωση την Ελλάδα εκτός κι αν η τελευταία συμμετέχει σε (μνημονιακό) πρόγραμμα. Η «γκανγκστερική» απειλή ολοφάνερη ! 
Είναι προφανές ότι η ποσοτική χαλάρωση, ιδιαίτερα όπως γίνεται με τη γερμανική βούλα, όχι μόνο δεν μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση αλλά θα καταστήσει πιο περίπλοκο και αδιέξοδο τον ζουρλομανδύα που φοράει. 
Για τη χώρα μας η προοδευτική ανατροπή καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία !
Πήρατε τα βουνά; Όχι;;;; Ε, τα θέλει ο κώλος σας.

Η Α.Π. λοιπόν καταγγέλει ως φιλογερμανική την ίδια δήλωση Ντράγκι που το κόμμα στο οποίο ανήκει η Α.Π εξαίρει ως αντιγερμανική και σχεδόν ..."αντικαπιταλιστική", κάνει λόγο για τις εχμ, δυσάρεστες προϋποθέσεις της ... χαλάρωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά αποσιωπά αλλά αντιστρέφει σε θρίαμβο, και κατόπιν...ισχυρίζεται ότι αυτό καθιστά "ακόμα πιο αναγκαία" την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, που βαράει ταμπούρλα  για αυτό για το οποίο ο Χατζηαβάτης και η παρέα του (κάνουν πως) ωρύονται. 

Το πιάσατε το υπονοούμενο για το πόσο χέστηκε ο Χατζηαβάτης για τα "εκβιαστικά" διλήμματα του Ντράγκι, όταν καταλήγει στο ότι αυτά αποτελούν έναν ακόμα λόγο να ψηφίσεις αυτόν που πανηγυρίζει για αυτά και τα νομιμοποιεί και ως "αριστερά"; Το πιάσατε το "εγώ δεν ήθελα να ψηφίσω Μνημόνιο, αμάρτησα για το καλό του ριζοσπαστικότερου ριζοσπαστικού κόμματος έβερ;" Ωραία. Πάμε παρακάτω.

Αφήνουμε τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και επιστρέφουμε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, στην Κύπρο. Παραθέτουμε αρχικά το δημοσίευμα της κεντρο(νεο)φιλελεύθερης εφημερίδας "Πολίτης":
Μόνο με μνημόνιο το χρήμα Ντράγκι
Η εκκρεμότητα με τις εκποιήσεις μάς αφήνει εκτός
Η Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί με πρόσθετη ρευστότητα 120 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, από τον ερχόμενο Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, και να κάνει πιο εύκολη την πρόσβασή της στις αγορές, χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρεί το μνημόνιο και θα λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις, κάτι που σήμερα δεν εκπληρώνεται. Μέχρι την 1η Μαρτίου πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα με τις εκποιήσεις, αλλά και η επόμενη (έκτη) αξιολόγηση της τρόικας, προκειμένου η ΕΚΤ να ξεκινήσει τις αγορές κυπριακών ομολόγων.

Το ισχυρότερο ενδεχόμενο είναι αυτό να μην συμβεί, καθώς απαιτείται ακόμη χρόνος για να κλείσει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Και μέχρι να γίνει αυτό δεν πρόκειται να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση.

Και περνάμε στις δηλώσεις του αρχηγού του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου:

Παπαδόπουλος: «Θετική κίνηση αλλά δεν σώζεται η οικονομία» 
Ως θετική κίνηση, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για αγορά ομολόγων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή, δεν πρόκειται να σώσει την κυπριακή οικονομία. 
Επίσης διερωτήθηκε για το όφελος για τα κράτη-μέλη τη στιγμή που το ρίσκο – όπως ανέφερε στις δηλώσεις του - θα αναλαμβάνουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πρέπει να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με την απόφαση για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Διότι τελικά, όπως έχει διαφανεί, αυτά τα ομόλογα θα προσμετρούν στο δημόσιο χρέος της χώρας που θα τα παίρνει, πρόσθεσε. 
«Άρα διερωτόμαστε πραγματικά ποιο θα είναι το όφελος, να ανταλλάξουμε απλά ένα ομόλογο για το άλλο και το ρίσκο της δανειοδότησης να το αναλάβει η ΚΤΚ;. Θεωρητικά αυτό που θα αναμέναμε είναι να αναλάβει το ρίσκο της χρηματοδότησης, ή τον επενδυτικό κίνδυνο αν θέλετε, η ΕΚΤ έτσι ώστε να δοθεί επιπρόσθετη ρευστότητα στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης. Δεν είναι αυτό που θα γίνει στην προκείμενη περίπτωση», σημείωσε. 
Πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι επιπρόσθετη ρευστότητα που θα έχουμε, θα είναι ο ίδιος δανεισμός όπως θα ήταν αν δανείζετο το ίδιο το κράτος», και κατέληξε λέγοντας ότι «επομένως διερωτόμαστε πραγματικά αν πρόκειται να πετύχει αυτό το εγχείρημα και διερωτόμαστε επίσης τι μηνύματα στέλλει η ΕΚΤ σε σχέση με τον ενιαίο νόμισμα εάν το ρίσκο και τον επενδυτικό κίνδυνο αυτών των ομολόγων θα το αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες κάθε κράτους μέλους μήπως στέλλεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα, αλλά προχωράμε προς ένα κατακερματισμό του ενιαίου νομίσματος και της ευρωζώνης». 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, δεν είναι σημαντικά τα χρήματα που θα δοθούν στην κυπριακή οικονομία, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος, δεν έχει δημοσιονομικό, αλλά τραπεζικό πρόβλημα.«Εάν η απόφαση Ντράγκι, λαμβανόταν πριν από τρία χρόνια, ίσως να μην βρισκόμασταν σε μνημόνιο, ούτε η ευρωζώνη στα χάλια που είναι σήμερα» σημείωσε.
Συγκρίνετε τις δηλώσεις της κυπριακής κεντροδεξιάς με την επίσημη ανακοίνωση του "πιο ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος έβερ". Σκεφτείτε για τριάντα δευτερόλεπτα γιατί σας αντιμετωπίζουν σαν ουραγκοτάγκους σε ό,τι αφορά την νοητική ικανότητα, και τι δικαιώματα έχετε δώσει εσείς για αυτό. Κι αν δεν αλλάξετε γνώμη για το τι ακριβώς έχετε καταλάβει ότι είναι η "αριστερά", ώρα καλή στην τύχη σας κι αέρα στα πανιά σας, φτάνει να ζούμε σε διαφορετικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger