Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ για να ξεκινήσουν τα αντιλαϊκά παζάρια

Με την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα, ξεκινάνε επισήμως τα παζάρια για το αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα καταρτίσει η νέα κυβέρνηση.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Στις συναντήσεις θα παραβρεθεί και ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ.

«Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Ο βασικός στόχος που θέτει η κυβέρνηση σε αυτές τις διαβουλεύσεις είναι να μειωθεί ένα μέρος του κρατικού χρέους, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τη στήριξη της ντόπιας πλουτοκρατίας. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους εταίρους της ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής θα περιέχει κάποιου είδους «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως θα βαφτιστούν τα νέα σκληρά μέτρα που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα, με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ολιγόμηνη παράταση, μέσω μιας συμφωνίας – γέφυρα, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα τεθεί στον Γερούν Ντάισελμπλουμ το θέμα της σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η «ευρωπαϊκή διάσκεψη», την οποία προπαγάνδιζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετεξελίχθηκε μετεκλογικά σε «διεθνή διάσκεψη» για το χρέος, στην οποία θα συμμετάσχουν το ΔΝΤ και άλλοι παράγοντες.
Το κυβερνητικό σχέδιο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, όπως αυτό περιγράφεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι «να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο» τα ευρωπαϊκά κράτη που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Αυτό απαιτεί να μειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέμα για το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.
Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα» σε περίπτωση εφαρμογής των «προεκλογικών εξαγγελιών». Πρόσθεσε ότι εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει».
Πάντως εμφανίστηκε έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την «ελάφρυνση» του χρέους, αν και, όπως είπε, «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
«Θεραπευτικές» προτάσεις για το κεφάλαιο
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times» διαβεβαίωσε τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις «αγορές» ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους «πιστωτές» της, χωρίς να επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.
Μάλιστα, με αφορμή την πτώση του χρηματιστηρίου έγινε ακόμη πιο σαφής. «Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα», είπε, προσθέτοντας πως «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν».
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανάσχεσης των ιδιωτικοποιήσεων και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πωλήσει τα «ασημικά» της οικογένειας.
«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώντας στο σχόλιο των «New York Times» ότι η δόση είναι αναγκαία. Επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να μειωθεί στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, από το 2016 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η ρευστότητα του εγχώριου κεφαλαίου. Σύμφωνα με όσα είπε, στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βασίζεται στους «πιστωτές» της ώστε να παράσχουν κάποια μορφή «ελάφρυνσης» του χρέους, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger