Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τέλος η ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ με υπουργική απόφαση

Θεσπίστηκε η επέκταση σε σαράντα τρεις συνολικά παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας κρίνεται επ’ αόριστον
Τέλος στην ταλαιπωρία των ΑμεΑ που «σύρονταν» για επανεξέταση στο ΚΕΠΑ με το παραμικρό.
Με υπουργική απόφαση θεσπίστηκε η επέκταση σε σαράντα τρεις συνολικά παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας κρίνεται επ’ αόριστον, εφόσον πληρούνται για κάθε πάθηση οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της επανεξέτασης των ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να αποσυμφορούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΚΕ.Π.Α. από την επανεξέταση των περιπτώσεων αυτών.
Μέχρι πρότινος αντί ο στόχος να είναι να διευκολυνθούν τα άτομα αυτά- ιδίως όσα πάσχουν από μη αναστρέψιμες αναπηρίες- υποβάλλονταν σε μία ψυχοφθόρα διαδικασία εξαιτίας των γραφειοκρατικών, διοικητικών ή τεχνικών διαδικασιών.
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των AμεA κατ’ επανάληψη είχαν ζητήσει να εγκρίνονται με επ’ αόριστον ισχύ οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ καθώς εκτός από την ταλαιπωρία υπήρχε και διακοπή της χορήγησης σύνταξης και επιδόματος στους πάσχοντες.

Για τους αναπήρους ωστόσο που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μη αναστρέψιμων αναπηριών αποτελεί μεγάλο «γολγοθά» και η υποχρεωτική κατάθεση πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων εντός του τελευταίου τετραμήνου. Και όμως πρόκειται για άτομα με χρόνιες κληρονομικές παθήσεις και η όλη διαδικασία εκτός από ταλαιπωρία για τους ίδιους και τους συνοδούς τους σημαίνει και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές κ.λπ.).
Στο Βόλο εξελίσσονται κανονικά οι επιτροπές του ΚΕΠΑ αλλά και το πρόγραμμα κατ’ οίκον επισκέψεων για πιστοποίηση αναπηρίας καθώς σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΚΕΠΑ δεν υπάρχουν περιστατικά που δεν έχουν εξεταστεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 Όσοι από τους ενδιαφερόμενους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και είναι κλινήρεις αφού ενημερωθεί η γραμματεία του ΚΕΠΑ για το πρόβλημα δρομολογείται η εξέταση κατ’ οίκον όπου μεταβαίνει γιατρός και νοσηλεύτρια για τις απαραίτητες εξετάσεις και αυτό όταν πιστοποιημένα υπάρχει αδυναμία μετακίνησης.
Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά στα οποία παρατηρούνταν οι μεγαλύτερες σε χρόνο καθυστερήσεις καθώς στο δίμηνο πάνω οι αιτήσεις που υποβάλλονται εξυπηρετούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα.
Μέχρι σήμερα συνολικά στο χρόνο λειτουργίας του ΚΕΠΑ έχουν εξεταστεί περισσότερα από 13.000 περιστατικά στη Μαγνησία από τα οποία τα 5.00 περίπου περιπτώσεις αφορούσαν επανελέγχους. Πρόκειται για άπορους, ανέργους και χρόνια πάσχοντες που μέσα από το ΚΕΠΑ ψάχνουν να εξυπηρετηθούν σε ζητήματα όπως η απονομή σύνταξης αναπηρίας, επίδομα πρόνοιας, φοροελαφρύνσεις αλλά ακόμη και επιτροπή για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κάθε επιτροπή εξετάζει μέχρι και 25-28 περιστατικά την ημέρα ενώ από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κεντρική Διεύθυνση του ΚΕΠΑ στην Αθήνα, το ΚΕΠΑ Βόλου έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα και πιο οργανωμένα από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες σε επίπεδο τουλάχιστον Θεσσαλίας.
Οι αποφάσεις από τις επιτροπές βγαίνουν συνήθως το αργότερο σε ένα 10ήμερο, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας δίνεται το δικαίωμα ένστασης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή και σε τρίτο βαθμό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger