Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

---111europa
ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ''ΑΧΡΩΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ'' ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ
ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ
Ως βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην ''άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα'' και να ''καθησυχάσει τις αγορές'' αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχολίασε, ως μη όφειλε, θετικά «ως ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» και την επιλογή από τον Α. Σαμαρά του «πρώην Επιτρόπου και πεπεισμένου Ευρωπαίου Σταύρου Δήμα», σε μια ευθεία κι απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας, η οποία προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις και σχολιάστηκε ακόμη και από δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.
«Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» ανέφερε, συγκεκριμένα, με εμφανή σκοπιμότητα να ποδηγετήσει την απόφαση των βουλευτών και την ίδια τη λαϊκή βούληση.
Ωστόσο οι ''αγορές'', που το κυρίαρχο αστικό μπλοκ εξουσίας επιμένει να θέτει υπεράνω της πολιτικής, όπως καταδεικνύει και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κάθε άλλο παρά συμμερίζονται τις ''παραινέσεις'' της κ. Μπράιτχαρτ. Η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ παραμένει, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να οδεύει σήμερα προς το 9%.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετους ομολόγου το μεσημέρι της Τετάρτης κυμαίνονταν στο 8,6%, με το περιθώριο του έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%, ενώ σε σχέση με την Τρίτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν αύξηση από 1,17% για το 10ετες και έως 1,82% για το τριετές ομόλογο.  
Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της Κομισίον δήλωσε τα εξής:
«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
» Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.
»Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».
Η έκπρόσωπος της Κομισιόν επιχείρησε ανεπιτυχώς να ''μαζέψει'' την απαράδεκτη ανακοίνωση  και ερωτηθείσα αν με την ανακοίνωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετείται επί θεμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής επέμεινε  ότι ''δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Κομισιόν, η οποία -κατά τα άλλα- δεν παίρνει μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες των κρατών μελών''.
«Αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία», ανέφερε προκλητικά και απτόητη επανήλθε σημειώνοντας ότι ''πρόκειται για δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά η οποία αποτελεί ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger