Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Αρση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης που έγιναν κατά την περίοδο του μνημονίου και ανάκτηση της τουριστικής περιουσίας όπου χρειάζεται, κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, το οποίο παρουσίασε στους τουριστικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου Μιχάλης Κριτσωτάκης, την Τρίτη.
Στόχος του προγράμματος, το οποίο είναι αποτέλεσμα «μακράς και επίπονης διαβούλευσης», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση του ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού, η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με την ενίσχυση του εισοδήματος του μέσου πολίτη και την πρόσβασή του σε διακοπές και η ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας, «που είναι η ραχοκοκαλιά της τουριστικής βιομηχανίας». Απευθυνόμενος στον τουριστικό κόσμο σημείωσε ότι «στόχο έχουμε να συνθέσουμε, να πείσουμε και να πειστούμε για τα αναγκαία βήματα προκειμένου να αλλάξουμε σελίδα».
«Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, όμως, το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης», δήλωσε.
Παράλληλα εστίασε στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας και εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τα «all inclusive» ξενοδοχεία τα οποία αποκόπτουν τον τουρισμό από την τοπική οικονομία, καθώς και με την παραχώρηση εκτάσεων - φιλέτων για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε παράκτιες περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι οι προγραμματικές θέσεις για τον τουρισμό, προβλέπουν:
Αρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων
Επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που έγιναν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και την ανάκτηση της τουριστικής περιουσίας, όπου χρειάζεται
Ενταξη του τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας
Σταθερό, δίκαιο φορολογικό σύστημα
Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου εργασιακών σχέσεων
Στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση των δεσμευτικών τοπικών συμφώνων και ανάπτυξη συνεργιών
Δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα στηρίζει προγράμματα ανάπτυξης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και τη χρηματοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης
Από την πλευρά του, ο κ. Κριτσωτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο για τον τουρισμό αποτελεί μέρος του γενικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα αλλάξει τους όρους για τον τουρισμό. Εθνική στρατηγική είναι «να ξαναδούμε τη διαχείριση των στρατηγικών εργαλείων κυρίως με δημόσιο έλεγχο», δήλωσε.
Ο ίδιος υπογραμμίζοντας την αναντιστοιχία των εσόδων σε σχέση με το ρεκόρ αφίξεων το 2014 στη χώρα, έθεσε ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα των τουριστικών, προτείνοντας την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας, με επανακαθορισμό των χρήσεων γης, την κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς και Χωροταξικού Σχεδίου και Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό.
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις, αναφέρθηκε σε:
Ρητή αναφορά και πρόβλεψη ενίσχυσης της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού στους στρατηγικούς θεματικούς στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
Ιδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου ως ΝΠΔΔ, ή τη μετατροπή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε Τουριστικό Επιμελητήριο
Ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων αντί κατάσχεση περιουσιών ή επιχειρήσεων
Κρατική ενθάρρυνση για ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή.
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θαλάσσιος, τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός περιπέτειας, αθλητικός, γαστρονομικός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, τουρισμός ξεκούρασης του Σαββατοκύριακου και συνεδριακός), τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με θέσπιση ενιαίου πλαισίου διενέργειας όλων των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και ενίσχυση συνεργατικών εταιρικών σχημάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ακύρωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου αξιοποίησης αεροδρομίων και ακύρωση σχετικών συμβάσεων
Ιδρυση δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα για την κάλυψη των αναγκών πρόσβασης σε όλη την Ελλάδα.
Ιδρυση δημόσιου - κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, που θα στοχεύει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Νέο θεσμικό πλαίσιο διοικητικής οργάνωσης του τουρισμού, με ενίσχυση της θεσμικής υπόστασης του υπουργείου Τουρισμού και ενδυνάμωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με στελέχωση των γραφείων εξωτερικού μέσω ΑΣΕΠ.
Αναβάθμιση του συστήματος τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με κατάργηση «voucher».
Σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται «να συνθέσουμε μαζί». Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν διακρίνει πολλές διαφορές σε σχέση με τον Οδικό Χάρτη του ΣΕΤΕ για το 2021, επισημαίνοντας ωστόσο διαφορές στα θέματα των αεροδρομίων, της ακτοπλοΐας και των αερομεταφορών.
Εστιάζοντας στις επενδύσεις υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν επενδύσεις τους τελευταίους έξι - επτά μήνες, καθώς ο επενδυτικός νόμος δεν λειτουργεί» και πρόσθεσε ότι προϋποθέσεις είναι «να στηθεί νέο επενδυτικό εργαλείο», αλλά και ο ΦΠΑ, ζητώντας στήριξη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή στη διαμονή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος του ΞΕΕ είναι η διεύρυνσή του σε Τουριστικό Επιμελητήριο και επισήμανε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Επίσης εστίασε σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη του τουρισμού: τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, τη στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και την ενίσχυση των κονδυλίων για την προβολή της χώρας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων νήσων κ. Σπύρο Γαλιατσάτο και τον πρόεδρο της ΠΟΕΕ - ΥΤΕ Παναγιώτη Προύτζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger