Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των πολιτικών εξελίξεων - Βουτιά του γενικού δείκτη ακόμη και πάνω από 8%!

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των πολιτικών εξελίξεων - Βουτιά του γενικού δείκτη ακόμη και πάνω από 8%!
Σφοδρή πτώση που γύρω στις 12.30 ξεπέρασε και το 8% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών ο οποίος παλεύει να κρατήσει τα επίπεδα των 950 μονάδων.

Με το ξεκίνημα τη συνεδρίασης οι επενδυτές προχώρησαν σε sell off δίνοντας εντολές πώλησης κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Προφανώς υπερισχύει το ένστικτο της... αυτοσυντήρησης εξαιτίας του φόβου μιας πολιτικής αναταραχής σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» στις τρεις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 12:08 ο Γενικός Δείκτης σημείωνε βαριές απώλειες 7,62% διαμορφούμενος στις 956,25 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ανέρχεται σε 39,8 εκατ. ευρώ επί 31,69 εκατ. τεμαχίων μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια.
Εκ των 99 μετοχικών τίτλων που κινήθηκαν, 9 καταγράφουν κέρδη ενώ 86 απώλειες, και 4 παραμένουν αμετάβλητοι έναντι του προηγουμένου κλεισίματός τους.
Εκ των επιμέρους δεικτών, ο FTSE που καταγράφει την πορεία μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 6,71% διαμορφούμενος στις 313,02 μονάδες.
Ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 8,15% στις 846,40 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης FTSEB σημειώνει πτώση 8,63% στις 92,53 μονάδες.
Εκ των μετοχικών τίτλων τα υψηλότερα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Μουζάκης (10,00%) και τη σημαντικότερη πτώση ο τίτλος της Τραπέζης Αττικής (-15,38%)
Γιατι συμβαίνει αυτό;
Παρά το γεγονός ότι η δίμηνη παράταση αποτιμάται θετικά καθώς δίνει περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δίνουν νέο τόνο στην αγορά. Από τη μια οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν θετικά το γεγονός ότι αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα, από την άλλη όμως, το πολιτικό ρίσκο μεγαλώνει αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος πριν το τέλος της χρονιάς.
Η λέξη «εκλογές» έρχεται πιο κοντά, η αγορά φοβάται ότι μπαίνουμε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο με συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Βουλής ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μόλις σε 1,5 μήνα από σήμερα είναι ένα πιθανό γεγονός.
Βεβαίως, η χρηματιστηριακή αγορά θα αντιδράσει κάποια στιγμή, ωστόσο, αυτή την ώρα ισορροπεί μεταξύ της «ανάσας» που έδωσε η παράταση και της αγωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger