Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Καρπόπτωση ελαιών στις ελαιοκομικές περιοχές των Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων

       Από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ανακοινώθηκε στον ΕΛΓΑ ότι από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρείται έντονη πτώση ελαιοκάρπου στις  ελαιοκομικές περιοχές των Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ελαιοπαραγωγούς καθότι μειώνεται η αναμενόμενη παραγωγή και συρρικνώνεται το προσδοκώμενο αγροτικό εισόδημα.
       Στο φαινόμενο της αυξημένης καρπόπτωσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από συχνές βροχοπτώσεις, μέγιστες θερμοκρασίες 15οC-20 οC και από την περιστασιακή εκδήλωση σφοδρών ανέμων.

      Οι αναμενόμενες να επικρατήσουν καιρικές συνθήκες μέχρι το τέλος της συγκομιδής είναι παρόμοιες με τις ανωτέρω και ως εκ τούτου θα υπάρχει συνέχεια του φαινομένου.
      Πιθανολογείται η πρόκληση ζημιάς να υπερβεί το 30% της μέσης παραγωγής, η οποία προφανώς θα διαπιστωθεί από τις πραγματικές παραδόσεις ελαιοκάρπου και την παραγωγή ελαιολάδου.
      Μετά τα ανωτέρω καλείται ο ΕΛΓΑ όπως προβεί  στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση της ζημιάς και την εξέταση της δυνατότητας καταβολής οικονομικής αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger