Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Και τώρα... ξηλωθείτε

Aπό την Παρασκευή αρχίζουν να μετρούν οι ρήτρες σε βάρος του Δημοσίου, καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε εσπευσμένα στην υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του Ελληνικού, παρά το εξώδικο της Επιτροπής για το μητροπολιτικό πάρκο, με το οποίο λίγες ώρες πριν ενημέρωνε ότι ετοιμάζεται να προσβάλει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ανάλογη κίνηση έχει προαναγγείλει μέσω της «Εφ.Συν.» η Περιφέρεια Αττικής. Την αιφνιδιαστική υπογραφή της σύμβασης κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία κάλεσε γι’ άλλη μία φορά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου...
να ασχοληθεί με την οικονομική πλευρά της υπόθεσης.
     
Νέος ιδιοκτήτης του φιλέτου των 6.200 στρεμμάτων είναι η «Hellinikon Global», με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου (!), που συγκρότησαν η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η κινεζικών συμφερόντων Fosun και η αραβική Al Maabar με έδρα το Αμπού Ντάμπι, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων.
     
Ολα σε ένα
     
Η επτασφράγιστη, ακόμη και για βουλευτές, σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες για επικύρωση με τη γνωστή διαδικασία του ενός άρθρου, που απαγορεύει την τροποποίηση επιμέρους ρυθμίσεων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Με την υπογραφή της όμως αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες και ο ανάδοχος αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις από το Δημόσιο για κάθε καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του, όπως η Πολεοδομία και η Αρχαιολογία.
     
Οι πρώτες απαντήσεις ενάντια στο ξεπούλημα έρχονται από τα κινήματα της ευρύτερης περιοχής. Η Συνέλευση Δράσεων για το Ελληνικό οργανώνει δύο τοπικές πορείες, η πρώτη στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 30/11 στον σταθμό του Μετρό στην Αργυρούπολη, ενώ προγραμματίζεται και δεύτερη για το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου. Κοινά αιτήματα, να μην προχωρήσει η οικοπεδοποίηση του Ελληνικού και να διαμορφωθεί σε πάρκο υψηλού πρασίνου, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά. «Το Ελληνικό δεν πωλείται», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο, που ετοιμάζει κινητοποιήσεις «για την αποτροπή της κυβερνητικής αλλά και της δικαστικής αυθαιρεσίας».
     
13 λεπτά της ώρας άντεξε το παραμύθι της ανάπλασης!
     
Οι δυσάρεστες εξελίξεις δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που επισημοποιούσε την υπογραφή της σύμβασης. Το Ταμείο, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που υπολογίζει την επενδυτική αξία του Ελληνικού στα 2,9 δισ. ευρώ, έσπευσε να απολογηθεί, γιατί η συμφωνία πώλησης γίνεται στο ένα τρίτο της τιμής! Ανακοίνωσε ότι το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ, παραλείποντας βεβαίως να σημειώσει ότι θα καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας, ενώ προσθέτει ότι ο ανάδοχος έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση «απαραίτητων έργων σε επίπεδο υποδομών», που δεν κατονομάζει, αλλά υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ.
     
Υστερα από 13 λεπτά, η Lamda Development άθελά της αδειάζει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού στην πανηγυρική ανακοίνωση κάνει λόγο για επενδύσεις αστικής ανάπλασης άνω των 8 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμεύεται για έργα υποδομής! «Ξεχνά» επίσης τη δική της ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα εισπράξει 2 δισ. από φόρους, προφανώς γιατί αποκαλύφθηκε το Λουξεμβούργο. Προαναγγέλλει πάντως ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2%, περίπου 70.000 θέσεις εργασίας και ένα εκατομμύριο νέους τουρίστες τον χρόνο. Το τελευταίο όμως είχε συνδεθεί με τη λειτουργία καζίνου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.
    
Χαρά Τζαναβάρα από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger