Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αγοραστός: Υπέρ της αξιολόγησης, κατά της διαδικασίας


ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ_2
Ελάχιστοι δήμοι έχουν αποστείλει τα στοιχεία με την αξιολόγηση των υπαλλήλων τους και καμία από τις περιφέρειες, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ήδη παρέλθει προ διμήνου. Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ που αφορά στη Συνταγματικότητα του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση. Η συζήτηση στο ΣτΕ πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστιάζεται στην εφαρμογή του πάγιου συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς η διαδικασία έως τώρα ήταν μεταβατική. Η «αντίσταση» στην αξιολόγηση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε επισήμως είτε διά της αναβολής, είναι σχεδόν καθολική.

Εκτός από τους οκτώ δήμους που επισήμως έχουν δηλώσει –δι’ αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων τους– ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων τους, και η ίδια η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) πριν από την αλλαγή ηγεσίας έχει εκδώσει ψήφισμα όπου καταθέτει την αντίθεσή της με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα ποσοστά υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν «κάτω από τη βάση». Μάλιστα, η ΚΕΔΕ δεν υπαναχώρησε από τη θέση της ακόμη και όταν ψηφίστηκε διάταξη που ξεκαθάριζε ότι η αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων δεν συνδέεται με τη διαθεσιμότητα ή τις απολύσεις. Και ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας επανέλαβε τη διαφωνία της Ενωσης με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ποσοστών στη διαδικασία αξιολόγησης.
Επίσης, οι περιφέρειες δεν έχουν αποστείλει στοιχεία αξιολόγησης. Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός –που ήταν υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας– μιλώντας στην «Κ» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όχι υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει εκ προοιμίου δεδομένη και ομοιόμορφη κατανομή σε κάθε υπηρεσία των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη “βάση”». Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι και η περιφέρειά του δεν έχει προς το παρόν αποστείλει στοιχεία. «Ελπίζω το θέμα να συζητηθεί άμεσα στην ΕΝΠΕ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να ακολουθήσουμε κοινή γραμμή».
Και η προηγούμενη ηγεσία της ΕΝΠΕ (Γιάννης Σγουρός) είχε ταχθεί κατά της συγκεκριμένης αξιολόγησης και είχε υποστηρίξει την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ. «Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγονται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγούν σε παράλογα αποτελέσματα», σημειωνόταν σε σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, οι δήμαρχοι των οκτώ δήμων που αρνήθηκαν ανοιχτά να συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά και στην αξιολόγηση των υπηρεσιών των δήμων που προωθεί το υπ. Εσωτερικών με έγγραφό του προς τους δήμους με θέμα «Αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού».
ΠΗΓΗ: KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger