Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου - Ρευματοπαθείς ασθενείς Μαγνησίας



Προς τον κ. Υπουργό Υγείας:
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΘΕΜΑ: Μεγάλη ταλαιπωρία των ρευματοπαθών ασθενών της Μαγνησίας λόγω έλλειψης ρευματολόγων στις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υγείας του Νομού

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι ρευματοπαθείς ασθενείς της Μαγνησίας, αφού τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου όσο και στο ΠΕΔΥ δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Λάρισας ή σε εξωτερικούς ιδιώτες ειδικευμένους γιατρούς με ό, τι έξοδα συνεπάγεται αυτό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, οι ρευματοπαθείς εξετάζονται από παθολόγο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στον τοπικό Τύπο του Διοικητή του ΓΝΒ, η ειδικότητα ρευματολόγου δεν συγκαταλέγεται ούτε στις προσλήψεις του 2011 που «ξεπαγώνουν».
Το πρώην ΙΚΑ λειτουργούσε με δύο ρευματολόγους ειδικευμένους που κάλυπταν τα πρωινά και απογευματινά ιατρεία, ενώ σήμερα το ΠΕΔΥ δεν διαθέτει κανένα όπως βέβαια και άλλες υποειδικότητες.


Πληθυσμιακή όμως μελέτη του 2010 για τις ρευματικές παθήσεις υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ρευματολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο οποίος και συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων που εκπόνησαν τη μελέτη, έδειξε ότι στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν το ένα τέταρτο του ενήλικα πληθυσμού, ενώ διπλασιάστηκαν το διάστημα από το 1969 μέχρι το 1989, παρουσιάζοντας μεγάλη εξάπλωση στη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, ο ίδιος ο διευθυντής δήλωσε ότι, από το 1990 συνέχισαν να καταγράφουν συστηματική αύξηση σε ποσοστό 80%. Επίσης, ότι αν και η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Λάρισας παρέχει υπηρεσίες υγείας στους ρευματοπαθείς ασθενείς, η Κλινική έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα πρωινά ιατρεία και οι ρευματοπαθείς που καταφεύγουν εκεί να αναγκάζονται να ζητούν απογευματινά ραντεβού για να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία, όσοι βέβαια από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιβαρυνθούν την εξέταση.
Επειδή σύμφωνα με τεκμηριώσεις επιστημονικές (όπως πιο πάνω) υπάρχει μεγάλη εξάπλωση των ρευματολογικών παθήσεων στην Κεντρική Ελλάδα και μάλιστα στη Μαγνησία και το Βόλο, καθώς επηρεάζονται εκτός από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τις διατροφικές συνήθειες.
Επειδή η έλλειψη ρευματολόγου γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, αλλά και στο ΠΕΔΥ Βόλου έχουν ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία αυτών των παθήσεων, λόγω και της παρούσης οικονομικής συγκυρίας.
Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία στους ρευματοπαθείς της Μαγνησίας, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη μετακίνηση στην Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Λάρισας, και στους ιδιώτες γιατρούς, γεγονός που πολλές φορές γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας και αποβαίνει σε βάρος της υγείας τους, λόγω των συρρικνωμένων εισοδημάτων τους.
Επειδή η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Λάρισας δεν έχει επαρκές προσωπικό για να εξυπηρετεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Προτίθεται να στελεχώσει το Γενικό Νοσοκομείου Βόλου και το ΠΕΔΥ Βόλου με ρευματολόγους γιατρούς ώστε να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες ανάγκες της Μαγνησίας;
-Προτίθεται να στελεχώσει την Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Λάρισας με επαρκές προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger