Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 3.11.2014 ενάντια στο Νέο Λύκειο



Οι πρωτοφανούς μαζικότητας μαθητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 3.11.2014 σε γυμνάσια και λύκεια του Βόλου και της υπόλοιπης Ελλάδας επικυρώνουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον το Υπουργείο Παιδείας από τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουν οι μαθητές για να πείσουν για το δίκαιο της αντίδρασής τους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο Νόμο περί νέου λυκείου.
Ο Νόμος αυτός επεκτείνει το θεσμό των πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και δημιουργεί ένα ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων που εξαντλεί ψυχικά και οικονομικά τους μαθητές, εμπλέκοντάς τους μέσα σε μια στείρα αντιπαιδαγωγική διαδικασία. Μια εκπαίδευση εστιασμένη στις εξετάσεις δεν μπορεί να είναι συμβατή με την βασική αρχή της παιδείας, που είναι η ποιοτική διαδικασία μετάδοσης γνώσεων που καθιστά τους μαθητές φορείς πολιτισμού, ανθρώπους ελεύθερους, με έμπνευση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.

Δεν αξίζει στα παιδιά μας ένα σχολείο συνώνυμο του άγχους, του ανταγωνισμού και του αποκλεισμού. Ένα σχολείο με μαθητές στοιβαγμένους σε πολυπληθείς τάξεις και με ελλείψεις σε καθηγητές. Οι νέοι μας δικαιούνται την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο, θα διασφαλίζει το καθολικό δικαίωμα στην μόρφωση, θα είναι δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, θα αντικαταστήσει τον φαύλο κύκλο των εξετάσεων με έναν διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών, και θα μελετά ενδελεχώς ακόμη και την μικρότερη αλλαγή προτού την εφαρμόσει πρώτα πειραματικά. Η ανάγκη ανασυγκρότησης της δημόσιας παιδείας είναι δεδομένη. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει προσεχτικά και μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger