Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πέρασε της τρόικας - "ξηλώνουν" ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος από τις 100 δόσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Όπισθεν ολοταχώς της κυβέρνησης στο θέμα της ένταξης των άληκτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία θα μπουν μόνο οι οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου. Η αναδίπλωση έρχεται μετά από τις πιέσεις τη τρόικας και τη συνειδητοποίηση της μεγάλης τρύπας που άνοιγε η αρχική ρύθμιση...
στα κρατικά έσοδα
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο «ξήλωμα» των εναπομεινασών δόσεων του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, που αναφέρονται στο θέμα για το οποίο από χθες το βράδυ είχε ξεσπάσει θόρυβος, η καίρια ημερομηνία είναι αυτή της 1ης Οκτωβρίου και όποιες οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως αυτή την ημερομηνία θα μπουν στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων. Οι ίδιοι κύκλοι φέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι:
- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Ωστόσο, με τις διατάξεις για τη ρύθμιση που έχουν ψηφιστεί από τον Οκτώβριο μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεων όλες οι βεβαιωμένες οφειλές έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Με βάση αυτές τις διατάξεις αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσιών Εσόδων μπορούσαν να ενταχθούν στις 72 – 100 δόσεις όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ως 1η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να ενταχθούν ολες οι υπόλοιπες άληκτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος βεβαιώθηκε το Σεπτέμβριο) και όλες οι άληκτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (βεβαιώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ήταν σφόδρα ενοχλημένη με το γεγονός ότι έμπαιναν στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως ο ΕΝΦΙΑ καθώς αυτό θα άνοιγε πρόσθετη τρύπα στα φορολογικά έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου ρωτήθηκε από το Capital.gr για το αν εντάσσεται όλος ο ΕΝΦΙΑ στις 72 – 100 δόσεις και είπε με νόημα ότι η φορολογική διοίκηση δεσμεύεται από τις ψηφισμένες διατάξεις, εννοώντας σαφώς ότι εντάσσονται στη ρύθμιση.
Από capital μέσω vathiprasino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger