Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Έρχεται το e-σιτήριο στα πλοία

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται από την επόμενη τουριστική σεζόν για όσους ταξιδεύουν με πλοία σε νησιωτικούς -και όχι μόνο- τουριστικούς προορισμούς.

Με την είσοδο του e-ticket στις ακτοπλοϊκές μεταφορές αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της γραφειοκρατίαςΈτσι, μετά το boarding pass στα αεροπλάνα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο εισάγεται και στα πλοία, αρχής γενομένης από την προσεχή θερινή περίοδο.

Με την είσοδο του e-ticket στις ακτοπλοϊκές μεταφορές αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και ο εξορθολογισμός και η μείωση του λειτουργικού κόστους της ακτοπλοΐας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας «ποντάρει» επίσης στη νέα ρύθμιση με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Μέσω του Π.Δ. εισάγεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεως Μεταφοράς Οχημάτων.

Τι θα παρέχεται με το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει με βάση τα διεθνή πρότυπα, θα προσφέρει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να κάνουν «online booking» εισιτηρίων, ενώ η έκδοση παραστατικών για επιβάτες, αγαθά και οχήματα θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά. Το επιβατηγό κοινό θα μπορεί ως εκ τούτου να κάνει κράτηση μέσω ενός υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ ή έξυπνου κινητού με το πάτημα λίγων κουμπιών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα λαμβάνουν στη συσκευή τους τον κωδικό του εισιτηρίου τους, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία της μετάβασης σε τουριστικό πρακτορείο. Επιπλέον, το εισιτήριο θα ελέγχεται ηλεκτρονικά κι έτσι δεν θα είναι αναγκασμένοι να το κρατούν στα χέρια τους.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού το Υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου κι εκείνες με τη σειρά τους να «συγχρονιστούν» με τα νέα δεδομένα.

Η κεντρική ιδέα του υπουργείου για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην ακτοπλοΐα συνοψίζεται σε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός της ακτοπλοΐας με γνώμονα τον σεβασμό των αναγκών των νησιωτών, ο οποίος θα γίνει σε ένα πλαίσιο αναθεώρησης των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα. Πρέπει να σκεφτόμαστε έξω από τα καθιερωμένα, δημιουργικά. Το e-ticket είναι μια υπηρεσία που θα διευκολύνει τον επιβάτη στις συναλλαγές του και θα απλοποιήσει το σύστημα κρατήσεων και τις μετακινήσεις του με πλοίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger