Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Φόνισσα» από το Γ. Κουμεντάκη


«Φόνισσα» από το Γ. Κουμεντάκη  Πανελλαδικό ενδιαφέρον για τη μουσική απόδοση του έργου του Παπαδιαμάντη
Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η «Φόνισσα», έγινε όπερα από τον Γιώργο Κουμεντάκη και θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στη Λυρική Σκηνή.
Τα πρώτα αποσπάσματα του νέου έργου, ερμήνευσαν καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο θέατρο Μπούρτζι της Σκιάθου, στο προαύλιο του σχολείου, όπου είχε φοιτήσει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθος.
Αποσπάσματα από την όπερα ακούστηκαν μπροστά από το «Δασκαλειό» όπως ονομάζει ο Παπαδιαμάντης το σχολείο στο οποίο φοίτησε, ενώ για το έργο μίλησαν η καθηγήτρια Φιλολογίας Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, ο μουσικοκριτικός Γιάννης Σβώλος, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Μύρων Μιχαηλίδης, και ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ευκλείδης.
Αντλώντας έμπνευση από το περίφημο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης έγραψε, μετά από παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την ομότιτλη όπερα «Φόνισσα»,  ένα έργο που χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η αρχική ιδέα ανήκει στον μουσικοκριτικό Γιάννη Σβώλο, ο οποίος υπογράφει το λιμπρέτο της όπερας.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων από την Εθνική Λυρική Σκηνή για την όπερα «Η Φόνισσα»,  του Γιώργου Κουμεντάκη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.nationalopera.gr/gr/event/i-fonissa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger