Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Παράπονα τουριστών στον ΕΟΤ ~ Από επισκέπτες στη Μαγνησία

Παράπονα τουριστών στον ΕΟΤ ~ Από επισκέπτες στη ΜαγνησίαΚαταγγελίες για πλημμελείς υπηρεσίες ή αθέτηση κράτησης δωματίου σε καταλύματα
Παράπονα και καταγγελίες, που υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 15, έχουν καταγραφεί από τους εργαζόμενους του τοπικού παραρτήματος του ΕΟΤ, το τελευταίο τρίμηνο. Ελληνες αλλά και ξένοι τουρίστες διατυπώνουν παράπονα είτε διότι το δωμάτιο στο οποίο διέμειναν δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους, είτε διότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία της κράτησης, αντιμετωπίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσαν ότι έπρεπε να αναζητήσουν άλλο κατάλυμα για τις διακοπές τους.
Οι καταγγελίες αφορούν τις νησιωτικές περιοχές και το Πήλιο και εφόσον επιβεβαιωθούν, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους επαγγελματίες, τα οποία φτάνουν μέχρι 600 ευρώ κατά περίπτωση. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αναπληρωτής προϊστάμενος ΠΥΤ Θεσσαλίας, Δημήτρης Τριανταφύλλου, επισημαίνει ότι «οι περισσότερες καταγγελίες αναφέρονται σε αθέτηση κράτησης και πλημμελή παροχή υπηρεσιών».

Σε κάθε περίπτωση γίνεται διερεύνηση της καταγγελίας, είτε από την Αστυνομία, είτε από τα στελέχη του ΕΟΤ, καλείται ο επαγγελματίας για παροχή εξηγήσεων και εάν κριθεί απαραίτητο, γίνεται επιτόπου αυτοψία. «Ορισμένοι μας παραπονούνται ότι βρήκαν κάποιο ζωύφιο στο δωμάτιό τους, ή υπάρχει πρόβλημα στο μπάνιο, το οποίο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από ένα μήνα, οπότε σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, αντίστοιχα, παράβαση» όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφύλλου.
Οι τέσσερις εργαζόμενοι στην ΠΥΤ Θεσσαλίας, που εδρεύει στο Βόλο, γίνονται αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών στη διάρκεια της φουλ σεζόν και στο διάστημα που ακολουθεί. Στις περισσότερες, ωστόσο, περιπτώσεις, δεν υποβάλλεται πρόστιμο, όταν δεν στοιχειοθετείται η παράβαση.
Το πρόστιμο που επιβάλλεται, εξαρτάται από τον κανονισμό σχέσεων ξενοδόχων-πελατών, ο οποίος προβλέπει τις κυρώσεις που αντιστοιχούν στην αθέτηση συμφωνίας, το ύψος της προκαταβολής που καλείται να καταβάλει ο πελάτης ή ποιες επιπτώσεις έχει η χρήση του καταλύματος για μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, αντίστοιχα, βάσει των άρθρων του κανονισμού, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης από τον πελάτη στον ξενοδόχο, ή τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, που αντιστοιχεί στο ήμισυ των υπόλοιπων ημερών διαμονής που είχαν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τον επίσημο κανονισμό των σχέσεων ξενοδόχων και πελατών που έχει θεσπίσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο ξενοδόχος υποχρεούται να απαντά εγγράφως ή τηλεγραφικώς μέσα σε τρεις ημέρες, ότι αποδέχεται ή όχι τις τηλεφωνικές παραγγελίες για ενοικίαση δωματίων και σε καταφατική περίπτωση δικαιούται να ζητήσει προκαταβολή μέχρι 25% στο σύνολο της τιμής διανυκτέρευσης για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί. H προκαταβολή δεν πρέπει να είναι κατώτερη του μισθώματος μιας ημέρας.
Σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού, ο πελάτης ή ο ξενοδόχος μπορούν, αν χρειαστεί, να απευθυνθούν στην Τουριστική Αστυνομία ή στις λοιπές αστυνομικές αρχές, οι οποίες υποχρεούνται να προσφέρουν κάθε νόμιμη βοήθεια και να επιβάλουν την εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger