Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Σποράδες Συλλογή του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου στο Δήμο Σκοπέλου Αναζητείται ο χώρος που θα φιλοξενηθεί


Συλλογή του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου στο Δήμο Σκοπέλου
Αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που προέρχονται από τη συλλογή του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου, έχουν δωριθεί στο δήμο Σκοπέλου και αναζητείται ο κατάλληλος χώρος, προκειμένου να «φιλοξενηθούν». Δύο στενοί συνεργάτες του Δημήτρη Τσάτσου, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τα αντικείμενα, που τους είχε δωρίσει ο αείμνηστος συνταγματολόγος, τα προσέφεραν με μεγάλη γενναιοδωρία στο δήμο Σκοπέλου.
Η δωρεά προς το δήμο Σκοπέλου έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο και στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος, προκειμένου να εκτεθεί η συλλογή στο κοινό.
Η συλλογή είναι καταγεγραμμένη από την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, ενώ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης κάνει λόγο για «110 περίπου αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας», τονίζοντας παράλληλα ότι «στόχος μας είναι να
επαναδραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να εκτεθεί στο κοινό η πολύ σημαντική δωρεά της συλλογής Τσάτσου».
Η δωρεά έγινε επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ όπως αναφέρει από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «πρόθεσή μας ήταν να αξιοποιηθεί ο άνω όροφος του κτιρίου Μελαχροινού, που βρίσκεται στην παραλία της Σκοπέλου, αλλά απαιτούνται κονδύλια, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες».
Στόχος του δημάρχου Σκοπέλου και των συνεργατών του είναι να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του χώρου, που έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, επί των ημερών της προηγούμενης θητείας του κ. Βασιλούδη.
Στο μεταξύ, πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των τουριστών για τα αρχαία μνημεία του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρίστες της Σκοπέλου δεν παραλείπουν να επισκεφτούν το Ασκληπιείο, το πρώτο μνημείο των νησιών που έχει αναδειχθεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, τους λαξευτούς τάφους στην περιοχή Σεντούκια και τα Ρωμαϊκά λουτρά στο Λουτράκι, όπου γίνονται ήδη εργασίες ανάδειξης από τη ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος, κληροδότησε, σημειωτέον, τρία μεγάλα έργα στην επιστήμη του ελληνικού συνταγματικού δικαίου και στους Ελληνες συνταγματολόγους: το Συνταγματικό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία και την Πολιτειολογία, ενώ στους μαθητές του και στους συναδέλφους του άφησε ένα μοναδικό δείγμα γραφής και ένα πρότυπο ευρωπαίου συνταγματολόγου, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για όλους. Μετά θάνατον κληροδοτεί παράλληλα, μέσω δύο στενών συνεργατών του, μια πολύ σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger