Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ μπήκε σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, που χθες βρισκόταν στο οικόπεδο 3.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο "Ονασαγόρας" του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά αλλά το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.


Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Λευκωσία εξετάσει σε συνεννόηση με την Αθήνα κάποια μέτρα που αφορούν στην ενημέρωση από το Ν. Αναστασιάδη στο συμβούλιο κορυφής της Ευρώπης την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην πρόταση για πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους αλλά και σε νομικά μέτρα κατά της τουρκικής εταιρείας που διεξάγει έρευνες.

Την ίδια ώρα, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, με χρησιμοποίηση μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ F15 και F16.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με τη Μόσχα να δεσμεύει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger