Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

1.200 διακοπές ρεύματος ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

1.200 διακοπές ρεύματος ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ      Υπό την απειλή διακοπής ρεύματος δεκάδες καταναλωτές κάθε μέρα 
Αν το έλεγαν μερικά χρόνια πριν, θα τις αποδίδαμε σε καταστροφές, σεισμούς και καταποντισμούς. Κανένας δεν θα περίμενε ότι θα φτάναμε να γίνονται 400 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα στην ηπειρωτική Μαγνησία λόγω …οφειλών. Μάλιστα, οι περισσότερες διακοπές αφορούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Ανείπωτο δράμα βιώνουν δεκάδες οικογένειες για τη διατήρηση των στοιχειωδών, όπως είναι η ηλεκτροδότηση. Η οικονομική ανέχεια προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διάχυτο άγχος για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, έντονο φόβο για τη βίαιη διακοπή και τελικά ….επιδεικτική αδιαφορία για την τακτοποίηση ενός ακόμη λογαριασμού.
Οι καταναλωτές μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση κατά δεκάδες κάθε μέρα εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Τα συνεργεία εργολάβου ξηλώνουν τις ασφάλειες σε προγραμματισμένες «εφόδους» σε τουλάχιστον είκοσι με τριάντα παροχές τη φορά.

Το τελευταίο τρίμηνο τα συνεργεία έκοψαν το ρεύμα από 1.200 καταναλωτές. Οι καταναλωτές που κατάφεραν να ξανακάνουν επανασύνδεση, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, καταλαμβάνουν μόλις το 60-70%. Οι υπόλοιποι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι.
Να διευκρινιστεί ότι οι διακοπές δεν αφορούν στις περιπτώσεις των καταναλωτών που ζητούν από μόνοι τους για λόγους οικονομίας διακοπή ρεύματος σε εξοχικές κατοικίες, αποθήκες κτλ. Επρόκειτο για βίαιες - αιφνιδιαστικές διακοπές ρεύματος, οι οποίες κάποιες φορές γίνονται ακόμη και εν αγνοία των ίδιων των καταναλωτών.

Οι διακοπές 
Πρόκειται για το έσχατο μέτρο που εφαρμόζει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατ’ εντολή των παρόχων ρεύματος μετά από την αποστολή απανωτών προειδοποιητικών σημειωμάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος δημοσίων Σχέσεων Αχιλλέας Τσιργούλας ο μέσος όρος διακοπών της ηλεκτροδότησης την ημέρα είναι 20-30. Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για χρονίζοντες λογαριασμούς ρεύματος με οφειλές που ξεπερνούν τα 700 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το παράδειγμα του Αλμυρού όπου συνεργείο συνεχίζει τις διακοπές ρεύματος, εντάσσεται στο γενικότερο προγραμματισμό.
Οι εντολές δίνονται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ηλεκτρονικού συστήματος και εκτελούνται ανάλογα με γεωγραφικά κριτήρια σε κάθε «έφοδο». Η εκτέλεσή τους γίνεται από συνεργείο εργολάβου που εξουσιοδοτείται να κόβει το ρεύμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την κατακύρωση του αποτελέσματος διαγωνισμού.

Δράμα
Οι εντολές που μεταφέρει το ηλεκτρονικό σύστημα είναι ρητές. Κάποιες, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αφορούν και σε μόνιμη διακοπή ρεύματος, καθώς ο πάροχος επιθυμεί τη λύση της σύμβασης με τον καταναλωτή λόγω αναξιοπιστίας.
Τα συνεργεία του εργολάβου προχωρούν διακριτικά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Εξάλλου, στο παρελθόν δεν έχουν λείψει οι φορές που οι τεχνίτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε βίαια επεισόδια, ενώ προσπαθούσαν να βγάλουν το μεροκάματο.

Οι πάροχοι
Ο μεγάλος αριθμός παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος με κύρια τη ΔΕΗ και εναλλακτικά πολλές εταιρείες που εισήλθαν στην αγορά πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, έχει σαν αποτέλεσμα οι διακοπές ηλεκτροδότησης να γίνονται με ακόμη πιο σκληρά κριτήρια.
Ανέχεια απέναντι στους καταναλωτές που αδυνατούν να καταβάλλουν τους λογαριασμούς δεν υπάρχει μετά την αποστολή δεύτερου - τρίτου προειδοποιητικού σημειώματος.
Υπάρχει η δικαιολογία ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και με άλλους παρόχους.
Οι οφειλές σε προμηθευτές όπως η ΔΕΗ λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών το Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν τα 1,3 δισ. ευρώ και έβαιναν συνεχώς αυξανόμενες.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger