Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σποράδες Σημαντικό μνημείο της Σκιάθου


Σημαντικό μνημείο της ΣκιάθουΕναν και πλέον αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Μητροπολιτικός ναός των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, που χτίστηκε το 1846, αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί και είναι, παράλληλα, συνδεδεμένος με το πολυετές έργο διακονίας του αρχιερατικού επιτρόπου του νησιού, π. Γεώργιου Σταματά.
Ο π. Γεώργιος, σεβάσμια μορφή της Σκιάθου, διακονεί επί 44 χρόνια τον ιστορικό ναό και από το 1982, κατέχει την θέση του αρχιερατικού επιτρόπου της Σκιάθου, αναπτύσσοντας πολύ σημαντικό έργο.
Οπως αναφέρει ο ίδιος, στο ναό φυλάσσονται πολλά ιερά κειμήλια που έχουν μεταφερθεί από εκκλησάκια και μοναστήρια του νησιού, όπως ιερές εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη, και Αγια Λείψανα (Αγ. Νικολάου, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Παντελεήμονος, Αγ. Χαραλάμπους, Αγ. Ευσταθίου, Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου, Αγ. Ελευθερίου, Αγ. Ανθίμου, Αγ. Μοδέστου, Αγ. Παρασκευής).
Μπορεί κανείς να προσκυνήσει ιερές εικόνες που περιγράφουν στα διηγήματά τους ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, όπως την Παναγία του Πυργί, την Παναγία Μεγαλομάτα και τον Αγιο Νικόλαο.

Επίσης μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας είναι το ξυλόγλυπτο στεφάνι «Ο χορός των Προφητών», καθώς και ένας ρωσικός σταυρός ευλογίας με σμάλτο και πολύτιμες πέτρες, που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στα χρόνια της επανάστασης των Μπολσεβίκων.
Ο πολυτιμότερος όμως θησαυρός του Ιερού Ναού και όλου του νησιού, επισημαίνει ο π. Γιώργης, είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας, η οποία είναι πολιούχος και προστάτης της Σκιάθου. Η εικόνα βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο στα κλαδιά ενός πεύκου στα μέσα στης Τουρκοκρατίας το 1650, από τον γέροντα Συμεών. Ονομάστηκε Εικονίστρια, διότι όταν πρωτοεμφανίστηκε ακτινοβολούσε θείο φως. «Εικόν Αστρία = Εικονίστρια = Εικόνα που λάμπει σαν αστέρι». Εορτάζει δύο φορές το χρόνο, την 21η Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας και την πρώτη Κυριακή μετά την 1η Ιουλίου (εορτή της Εύρεσης). Εχει τελέσει και τελεί πολλά θαύματα, σημειωτέον, σε όσους την παρακαλούν με πίστη και ευλάβεια.
«Στον ναό αυτό γαλουχήθηκαν πνευματικά οι δύο διηγηματογράφοι του νησιού μας, ο Αλ. Παπαδιαμάντης και ο Αλ. Μωραϊτίδης, όπου και έψαλλαν. Ο πατέρας του Παπαδιαμάντη, ο παπα-Αδαμάντιος, ήταν από τους πρώτους εφημέριους του ναού. Στο γυναικωνίτη του ναού φυλάσσεται η κάρα του Μωραϊτίδη» επισημαίνει ο π. Γεώργιος, αναφερόμενος στην ιστορία του ναού.
Ο ναός έχει ανακαινίσει όλα τα εκκλησάκια της δικαιοδοσίας του και έχει συντηρήσει πάνω από 100 φορητές εικόνες. Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι του Κάστρου», πρόεδρος του οποίου είναι ο π. Γεώργιος Σταματάς, ένα μεγάλο έργο συντήρησης των τοιχογραφιών του παλαιού Μητροπολιτικού ναού της Γεννήσεως του Χριστού του Κάστρου.
Τα τελευταία χρόνια με τη φροντίδα της ενορίας των Τριών Ιεραρχών, δημιουργήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, όπου είναι υπεύθυνος ο π. Νικόλαος Σταματάς, η λαογραφική αίθουσα «Αλέξανδρος Μωραϊτίδης», στην οποία εκτίθενται κειμήλια της Σκιαθίτικης παράδοσης.
Τέλος, ο ναός εργάζεται, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, διακριτικά, για την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων Σκιαθιτών, με την οικονομική στήριξη και τη διανομή τροφίμων και ειδών ρουχισμού καθ’ όλο το έτος. «Βέβαια, καταλήγει ο π. Γεώργιος, πάνω από το φιλανθρωπικό, κοινωνικό, ιστορικό και πολιτιστικό έργο, η ιστορική αυτή ενορία αγωνιά και κοπιάζει για τη σωτηρία του ποιμνίου της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger