Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - Μέτρα επιφυλακής για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, λόγω εμφάνισης νέου κρούσματος σε εκτροφές στον νομό Ευρυτανίας.
Ειδικότερα, ορίστηκε ζώνη προστασίας σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την πρόσφατη εστία εμφάνισης του κρούσματος, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ζώνη αυτή, όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, περιλαμβάνει τις Περιφερειακές ενότητες Άρτας, Πρέβεζας καθώς και τους δήμους Ζηρού και Πρέβεζας.
Επίσης, ορίστηκε ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τη ζώνη προστασίας, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η ζώνη περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, καθώς και τους δήμους Δωδώνης, Ιωαννίνων, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Ζίτσας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηπείρου, ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος και οφείλεται σε ιό που προσβάλει τα μηρυκαστικά και κυρίως, τα πρόβατα. Μεταδίδεται με κουνούπια του γένους Culicoides. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα ζώα κατά τη διάρκεια τσιμπήματος και με τη σειρά τους, μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα. Όπως επισημαίνεται, κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές, δηλαδή καταπολέμηση των εντόμων με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, ενώ η κάθε είδους μετακίνηση ή παραλαβή ζώων θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό.
Το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger