Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Λιπαρά ψάρια για γερή καρδιά

Λιπαρά ψάρια για γερή καρδιά. Τα λιπαρά ψάρια χαρίζουν γερή καρδιά λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι όντως η πραγματικότητα. Αν και ο όρος «λιπαρά ψάρια» δεν ακούγεται και τόσο ελκυστικός για τους περισσότερους, αυτά τα ψάρια είναι τα πιο ευεργετικά για την υγεία μας. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέρκα, η παλαμίδα και το σκουμπρί είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία.

 Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το Ω3 και Ω6, που έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την προστασία από καρδιοπάθειες και καρκίνους. Τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 μπορούν να προλάβουν τη στένωση των αγγείων της καρδιάς και να θωρακίσουν την υγεία μας. Αυτές οι ουσίες που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια συμβάλλουν κατά των θρομβώσεων και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η
κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων συνδέεται άμεσα με τη μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, που σχετίζονται με καρδιακές νόσους. Η απορρόφηση των οξέων αυτών από τον οργανισμό προκαλεί τη μείωση της χοληστερόλης που φράζει τα αγγεία και οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

 Σε αντίθεση με το λίπος που υπάρχει στο κρέας, τα ψάρια περιέχουν εξαιρετικά καλής ποιότητας λίπος (Ω3 και Ω6) που προστατεύει την καρδιά γιατί δεν είναι κορεσμένο, και άρα δεν προκαλεί διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία. Πρόσφατες έρευνες σε άτομα με ιστορικό εμφραγμάτων απέδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν πολύ ψάρι είχαν τελικά μικρότερο ποσοστό ισχαιμικών επεισοδίων, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιακό πρόβλημα μειώθηκαν κατά 20%. Παρόμοια έρευνα έδειξε ότι οι Εσκιμώοι που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ψάρια σπανίως πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο.


 Πόσα ψάρια να τρώμε για γερή καρδιά Η μέση κατανάλωση ψαριών στην Ελλάδα είναι περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σωστή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια μικρή ποσότητα ψαριού την ημέρα (60 γραμμάρια περίπου), ή μια μερίδα (100-120 γραμμάρια) τρεις φορές την εβδομάδα.

 Εξάλλου, τα λιπαρά οξέα των ψαριών δεν λειτουργούν θετικά μόνο στην καρδιά, αλλά και στην όραση, στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ χαρίζουν λαμπερό και υγιές δέρμα. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι και ο τρόπος που μαγειρεύονται τα ψάρια παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μας. Έτσι λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεται το τηγάνισμα του ψαριού, γιατί αποκτά κορεσμένα λίπη που ακυρώνουν κάθε θετικό του ψαριού και μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες.

 Τα ψητά και βραστά ψάρια με ωμό ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη θεωρούνται ιδανική επιλογή



από τους διατροφολόγους. Τα ψάρια δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λιπαρά οξέα, ενώ η σύσταση τους εξαρτάται από το χρόνο και τον τόπο στον οποίο αλιεύτηκαν. Έτσι λοιπόν ο σολομός της Σκανδιναβίας έχει περισσότερο λίπος από το σολομό των νότιων και θερμότερων θαλασσών, ενώ η σαρδέλα που αλιεύεται την άνοιξη έχει 2% λίπος, ενώ το φθινόπωρο περίπου 20%.

 Τα ψάρια γενικά δεν έχουν πολλές θερμίδες
ωστόσο τα λιπαρά ψάρια έχουν περίπου 15-20% περισσότερες θερμίδες, οπότε η κατανάλωση τους από παχύσαρκα άτομα δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν ένας άνθρωπος μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας σιδήρου μέσω άλλης τροφής, μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς το κρέας με ψάρι χωρίς να έχει καμία έλλειψη σε διατροφικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger