Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

«Ξεδιψά» η Σκόπελος

«Ξεδιψά» η Σκόπελος
Δυο νέα έργα υποδομών ύδρευσης στο νησί της Σκοπέλου, συνολικού προϋπολογισμού 727.000 ευρώ, ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με σημερινή του απόφαση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα, εντάσσονται τα έργα «Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου» προϋπολογισμού 233.000 € και «Αντικατάσταση Κεντρικών Καταθλιπτικών Αγωγών Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 494.000 €. Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης μετά την θετική αξιολόγηση των έργων, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το νερό είναι η ζωογόνος δύναμη του πλανήτη. Με το έργο αυτό αναβαθμίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού στη Σκόπελο, αντικαθιστώντας το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση επαρκούς και υψηλής ποιότητας νερού, καθώς και η βελτίωση της καθημερινότητας για τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού. Μέσω του ΕΣΠΑ στηρίζουμε στην πράξη τα νησιά των Σποράδων με έργα ουσίας, τα οποία αποτελούν μια ελπίδα για τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζουν θέσεις εργασίας».
Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να περιορισθούν οι απώλειες και να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού του Δήμου Σκοπέλου. Τα έργα, που υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία», συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αποτελούν τμήμα του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Ν.) τους Νήσου Σκοπέλου. Κύριος των έργων και φορέας λειτουργίας είναι η ΔΕΥΑ Σκοπέλου, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
- Το έργο «Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 233.000 €, αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης τους Δ.Ε.Υ.Α. Σκοπέλου και ειδικότερα στην αντικατάσταση δικτύων διανομής ύδρευσης σε δύο (2) δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σκοπέλου. Κατασκευάζονται 1.660 μ. αγωγού τους περιοχές «Τσίπη» και «Πατούνι» του οικισμού Γλώσσας Σκοπέλου και 430 μ. αγωγού τους περιοχές «Σοφαδάκια» & «Παναγία Παπαμελετίου» – «Γυφτόρεμμα», στη χώρα Σκοπέλου.
- Το έργο «Αντικατάσταση Κεντρικών Καταθλιπτικών Αγωγών Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 494.000 €, αφορά τους σε αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης τους Δ.Ε.Υ.Α. Σκοπέλου και συγκεκριμένα στην αντικατάσταση κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών στα τρία (3) δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σκοπέλου. Ειδικότερα κατασκευάζονται 1.650 μ. αγωγού στην χώρα Σκοπέλου, 1.700 μ. αγωγού στη Γλώσσα και 705 μ. αγωγού στο Ν. Κλίμα. Επιπλέον, αντικαθίστανται δύο μικρά τμήματα του δικτύου διανομής στην χώρα Σκοπέλου καθώς και ένα τμήμα του κεντρικού αγωγού του Ν. Κλίματος και αντικαθίσταται εξ’ ολοκλήρου η υδραυλική εγκατάσταση τους κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης του Ν. Κλίματος.
Η αντικατάσταση των αγωγών του τόσο του εξωτερικού υδραγωγείου, όσο και του κεντρικού δικτύου διανομής πόσιμου νερού θεωρείται επιβεβλημένη καθώς οι αγωγοί έχουν ξεπεράσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής τους, εμφανίζοντας σημάδια φθοράς και διαρροές, μερικοί από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι από ακατάλληλο υλικό, αλλά και εξαιτίας της «άναρχης» όδευσής τους μέσω ιδιοκτησιών και εκτός δρόμων δημόσιας χρήσης.
Με την ένταξη των 2 αυτών έργων, ολοκληρώνεται η ένταξη των έργων του Ο.Σ.Α.Ν. Σκοπέλου στο ΕΣΠΑ. Ήδη τα έργα που έχουν ενταχθεί βρίσκονται σε φάση διαγωνισμού και ανάθεσης για την έναρξη υλοποίησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger