Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβάλ γεύσεων με 3.000 επισκέπτες


Επιτυχία σημείωσε το Φεστιβάλ γεύσεων Βορείων Σποράδων, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σκιάθο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 3.000 επισκέπτες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου.
Το Μπούρτζι γέμισε ασφυκτικά από πολυάριθμους φίλους της γαστρονομίας και των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων, ντόπιους και επισκέπτες. Απότοκο της παραπάνω πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, είναι η πιστοποίηση τεσσάρων τοπικών πιάτων, καραβίδες με χόρτα, ροφός στιφάδο, κατσικάκι με ραντιστές και «καλαπόδια», χορτόπιτες, δηλαδή, με σπιτικό φύλλο, τα οποία θα αποτελούν το γευστικό σήμα κατατεθέν του νησιού.
Η διοργάνωσ
η, η οποία από την επόμενη χρονιά θα σηματοδοτεί το άνοιγμα της θερινής σεζόν, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και συμμετείχαν διοργανωτικά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η Ενωση Καταστηματαρχών, Εστιατόρων, Ταβερνών και συναφών Επαγγελμάτων Σκιάθου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, μάγειρες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων Αλοννήσου και Σκοπέλου. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, σημειωτέον, με την υποστήριξη της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Σκιάθου Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, ο οποίος μετείχε στην οργανωτική επιτροπή, υπογραμμίζει ότι «ήταν πολύ μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, παρά την έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό το οπτικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας από το Φεστιβάλ, για την πιστοποίηση τεσσάρων τοπικών πιάτων, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως διαφημιστικό υλικό». Οπως τονίζει παράλληλα ο κ. Γιαννίτσης «έχουμε πιστοποιήσει τέσσερα πιάτα, τα οποία θα μπορούν να αναγράφουν τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία στον κατάλογο τους ως Σκιαθίτικα, από την επόμενη σεζόν». Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι στόχος είναι να θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να καθιερωθεί στην αρχή της σεζόν, σε συνδυασμό με ποικίλες δημιουργικές δράσεις.
Διοργανωτές και συμμετέχοντες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο σεφ Σταύρος Σκάρος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, στον οποίο ανήκει η αρχική ιδέα του Φεστιβάλ, που αγκαλιάστηκε από όλους «στους στόχους και τις σκέψεις μας είναι την επόμενη χρονιά να έχει την μορφή συνεδρίου η συγκεκριμένη διοργάνωση, να πραγματοποιείται στην αρχή της σεζόν και να αποτελέσει θεσμό με διεθνή ακτινοβολία».
Στη φετινή διοργάνωση, που ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε προχθές, συμμετείχαν 25 συνολικά σεφ, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία τεσσάρων νέων μελών στη Λέσχη Αρχιμαγείρων. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν γνωστοί σεφ από την Αθήνα αλλά και τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ και άλλων φορέων, ενώ ο εντυπωσιακός μπουφές που περιελάμβανε είκοσι πιάτα, έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστος.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σκάρος υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, στην οποία συμμετείχε όλο το νησί» για να προσθέσει ότι ήταν πολύ σημαντική η παρουσία των επαγγελματιών, των γυναικείων συνεταιρισμών και συλλόγων των νησιών, που προσέφεραν τοπικά παραδοσιακά γλυκά στους επισκέπτες, καθώς και όσων εργάστηκαν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger