Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μπράβο στην Αργεντινή δεν πλήρωσε έναν απατεώνα


Μπράβο στην Αργεντινή δεν πλήρωσε έναν απατεώνα

Γνωστός διεθνής λωποδύτης ο Πολ Σίνγκερ είχε δώσει 50 εκ. $ και αγόρασε ένα ομόλογο και τώρα ζητάει να του πληρώσει η Αργεντινή ΕΝΑΜΙΣΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ!!! Επίσης, το εξωφρενικό ποσό 30% πληρώνει τόκο η Αργεντινή για τα δάνειά της. Κάπως έτσι έχουν δημιουργήσει τα ξένα αρπαχτικά και τα δικά μας χρέη.

OΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ διαχειριστές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, είναι σε θέση να εξαναγκάζουν την Αργεντινή, να προχωρήσει σε δεύτερη χρεοκοπία επειδή ένας αχόρταγος και λωποδύτης Εβραίος αγόρασε ένα ομόλογο, πληρώνοντας 50 εκατομμύρια δολάρια και απαιτεί τώρα από την Αργεντινή να του πληρώσει ΕΝΑΜΙΣΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ τότε καταλαβαίνετε ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας, που έχει να αντιμετωπίσει ένα δημόσιο χρέος 390 δις ευρώ, το οποίο κρατάνε στα χέρια τους οι πανίσχυροι διεθνείς τοκογλύφοι, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς και το οποίο, φυσικά θα δημιουργήθηκε με την ίδια συνταγή του εβραίου Πολ Σίνγκερ.
Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν δέχτηκαν να προχωρήσουν σε κούρεμα του χρέους, έχουν οδηγήσει την Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Αυτό σημαίνει, ότι εξακολουθεί να πληρώνει τα δάνεια σε αυτούς που δέχονται να μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1
κουρέματος, αλλά αρνείται να καταβάλει ολόκληρα τα κεφάλαια στους κερδοσκόπους, γιατί στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ανάλογα και οι υπόλοιποι πιστωτές. Το σύνολο του δανεισμού της Αργεντινής, είναι μόνο εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, για τα οποία πληρώνει το ληστρικό επιτόκιο του 30%. Αυτό σημαίνει ότι και με το κούρεμα που έγινε και ήταν της τάξεως του 25%, οι διεθνείς τοκογλύφοι εξακολουθούσαν να ρουφάνε το αίμα του αργεντίνικου λαού.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι, τι περιμένει τη χώρα μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος 390 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ ενώ τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια υπερβαίνουν τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο παγκοσμίως οίκο αξιολόγησης την Μπλάκ Ροκ, η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των υποψήφιων χωρών για χρεοκοπία, αφού όλα τα μεγέθη δανεισμού βρίσκονται εκτός ελέγχου, ενώ το ΑΕΠ μετά τις συνταγές που εφάρμοσαν οι χαραμοφάηδες της τρόικας έχει εξαϋλωθεί. Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει και η Ελλάδα το παράδειγμα της Αργεντινής και να σταματήσει να πληρώνει τους αρχιτοκογλύφους. Γιατί διαφορετικά το σπιράλ του θανάτου, θα πνίγει την οικονομία και το λαό, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με τη σημερινή του μορφή οδηγεί σε καθεστώς δουλείας τουλάχιστον για άλλες δέκα γενιές.
Γι΄ αυτό επιβάλλεται να τολμήσει κάποιος να πάρει πρωτοβουλία, για να κόψει με το μαχαίρι αυτό το Γόρδιο Δεσμό, που οι ξένοι τοκογλύφοι πέρασαν θηλιά στο λαιμό μας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αργεντινή στον αγώνα που δίνει ενάντια στους ξένους τοκογλύφους, έχει την υποστήριξη πολλών κρατών που στέκονται στο πλευρό της.
Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις βοηθούν έμπρακτα την Αργεντινή να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Ακόμα και οι αμερικανοί αποφεύγουν να πάρουν το μέρος των κερδοσκόπων.
Μοναδική παραφωνία είναι τα κυβερνητικά στελέχη και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της χρεοκοπημένης Ελλάδας, που προβάλλουν ως φόβητρο τη χρεοκοπία της Αργεντινής, γιατί προφανώς όλοι αυτοί οι ανθέλληνες θέλουν να πληρώσουν οι αργεντίνοι τους αρχιτοκογλύφους για να τους πληρώσουμε και εμείς στη συνέχεια, έστω και αν χρειαστεί να δουλεύουμε σαν δούλοι τα επόμενα εκατό χρόνια.
Είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τη σημασία της μάχης που δίνει η Αργεντινή κατά των ξένων τοκογλύφων, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό με το σύνθημα, καλύτερα με τους τοκογλύφους για να μη γίνουμε Αργεντινή.
Μόνο που η Ελλάδα έχει τριπλάσια ανεργία από την Αργεντινή και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά πολύ περισσότερο από ό,τι της Αργεντινής, όταν κήρυξε την πρώτη χρεοκοπία.
Ο αγώνας της κυβέρνησης της Αργεντινής κατά των τοκογλύφων έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης, ενώ η χώρα μας παρέδωσε στην τρόικα τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, εκχωρήσαμε την εθνική ανεξαρτησία και πάλι ο δανεισμός βρίσκεται σε επίπεδα που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε σε πεντακόσια χρόνια.
Ο Γ. Σταθάκης
Καταπέλτης ήταν ο Γιώργος Σταθάκης, για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με τις οποίες, στην ουσία, εμφανίζονται ως συνήγοροι των «αρπαχτικών» που επιχειρούν να καταργήσουν την εθνική κυριαρχία. Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής: «Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα. Κοινώς, η ΝΔ λέει ότι  ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί  να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό συμβαίνει, με δεδομένο μάλιστα ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ των ανεξάρτητων χωρών.
Ο διεθνής οικονομικός τύπος παραμένει ουδέτερος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει αποστάσεις, ενώ σύσσωμες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των περισσότερων χωρών του κόσμου, δήλωσαν ευθέως σήμερα ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή.  Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο «γύπες» που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100.
Συγχαρητήρια!»
Τα αρπακτικά που την έριξαν στα βράχια
«Basta Buitres» -Φτάνει πια, αρπακτικά» και «Αργεντινή Ενωμένη», γράφουν οι αφίσες στους δρόμους της χώρας που κηρύχθηκε σήμερα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το τι σημαίνει αυτό και ποιά είναι τα «αρπακτικά», παρακάτω σε 6 ερωτήσεις-απαντήσεις.
Από χθες το πρωί η Αργεντινή έχει τεθεί  σε επιλεκτική στάση πληρωμών. Ξένα funds «αρπακτικά» ευθύνονται γι'αυτό αλλά οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001, της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.
Η Αργεντινή, η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεν μπόρεσε να βρει συμφωνία με τα αμερικανικά funds για την αποπληρωμή του χρέους της. Για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια η χώρα βρίσκεται σε στάση πληρωμών. Η Αργεντινή οφείλει 539 δις δολάρια στους πιστωτές της και κούρεψε κατά 70% τα ομόλογά της, μετά την οικονομική κρίση του 2001. Αλλά ένας αμερικανός δικαστής ζητάει περισσότερα.
Η εν λόγω δικαστική απόφαση απαιτεί από την Αργεντινή να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δις δολάρια για τους κατόχους των funds. Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη. To ποσό είναι μικρό για μια χώρα με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δις δολαρίων. Όμως το ζήτημα είναι ότι αν το Μπουένος Αϊρες πλήρωνε αυτό το μικρό ποσό στα funds, τότε και οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως 100 δισ. δολάρια.
1. Πως έφτασε η Αργεντινή σε αυτό το σημείο;
Το 2001 η χώρα πλήττεραι από κρίση οικονομική και χρηματοπιστωτική. Το Μπουένος Αϊρες ζητάει δάνεια και αναθεωρεί το χρέος της. Οι πιστωτές αποδέχονται μια μείωση 93% του χρέους. Αλλά δύο εξ αυτών, αποκαλούμενοι «funds αρπακτικά», τα οποία κρατούν λιγότερο από 1% αυτού του χρέους απαιτούν σε αντάλλαγμα μια συνολική αποπληρωμή των τίτλων τους, ήτοι ένα ποσό 769 δις ευρώ. Ο αμερικανός δικαστής  Thomas Griesa δικαιώνει τα funds και διατάσσει το κράτος να πληρώσει το ποσό.
2. Τι είναι μια στάση πληρωμών;
Σύμφωνα με την  Standards & Poors «επιλεκτική χρεοκοπία» σημαίνει ότι ο δανειζόμενος δεν μπορεί να τιμήσει ένα μέρος των υποχρεώσεών του αλλά συνεχίζει να πληρώνει άλλους τύπους δανείων εγκαίρως. Από σήμερα το πρωί, 30 Ιουλίου, η Αργεντινή είναι σε στάση πληρωμών, αφού το όριο των 30 ημερών πέρασε. Ο Axel Kicillof, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, εκτιμά ότι η χώρα δεν είναι σε στάση πληρωμών «δεν είμαστε σε στάση, μια αμφίβολη δικαστική απόφαση δεν μας αφήνει να πληρώσουμε τους δανειστές όπως το κάναμε πάντοτε» δήλωσε.
3. Τι είναι τα funds αρπακτικά
Πρόκειται για funds τα οποία ειδικεύονται στην αγορά χρεών σε χαμηλή τιμή. Στόχος τους είναι να εξασφαλίζουν κέρδη από αυτή την αγορά, συνήθως με τη βοήθεια δικαστικών αποφάσεων. Στην περίπτωση της Αργεντινής δύο είναι τα funds που ευθύνονται για το πρόβλημα, το NML Capital και το Aurelius. Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δήλωσε ότι αυτά τα funds «προσπάθησαν να μας επιβάλλουν κάτι παράνομο» και πρόσθεσε «τα χρήματα τα έχουμε».
4. Ποιός είναι ο κίνδυνος για την οικονομία της Αργεντινής
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια από τις πρώτες συνέπειες της στάσης πληρωμών είναι να απομακρύνει για μεγάλο διάστημα την Αργεντινή από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων, από τις οποίες είναι αποκλεισμένη, μετά την πτώχευση του 2001. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει. Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις εντυπώσεις από τη χρεοκοπία της Αργεντινής λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες έξω από τη χώρα».
5. Τι θα γίνει τώρα
Μια λύση θα μπορούσε να έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τα funds και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Aυτή η λύση ακούστηκε έντονα τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών δεν την επιβεβαίωσε. «Και εγώ από τα ΜΜΕ την άκουσα» είπε, κρατώντας αποστάσεις. Μπορεί όμως και να ενεργοποιηθεί. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκλεισε τελείως την πόρτα της διαπραγμάτευσης.
Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενεργοποιείται η ρήτρα RUFO, αφού λήγει στα τέλη του 2014.
Ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015.
«Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015» σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger