Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Δελτιο τυπου για Δαπόντε και φωτο

Κατάμεστο το μουσείο Βακράτσα την περασμένη Κυριακή το βράδυ
Πρωτοφανής  ήταν η  παρουσία πλήθους κόσμου στο αρχοντικό Βακράτσα  στις 17 Αυγούστου. Ο κήπος κι οι εξωτερικοί χώροι ήταν κατάμεστοι, λόγω της  εκδήλωσης προς τιμήν του σκοπελίτη λόγιου μοναχού Καισάριου Δαπόντε την οποία είχε διοργανώσει η νεοσύστατη Επιστημονική Εταιρία Μελετών Νήσου Σκοπέλου.

Παρουσία δεκάδων σκοπελιτών ,  του ιερού κλήρου, των  εκπαιδευτικών, επιστημόνων και απλών  συμπατριωτών μας  που διαμένουν στη Σκόπελο ή και εκτός Σκοπέλου, τα μέλη της Εταιρίας παρουσίασαν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Καισάριου Δαπόντε.
Μέσα από κείμενα που έγραψε ο ίδιος,  οι ακροατές  πληροφορήθηκαν για τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο νησί Πιπέρι. Τα κείμενα παρουσίασε με γλαφυρότητα ο αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνος Ν. Καλλιανός. Στη συνέχεια η φιλόλογος κα Ελ. Σπηλιώτη διάβασε περιγραφικό κείμενο για το κτητορικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού στη Σκόπελο.
Προβλήθηκε μικρό ντοκιμαντέρ σχετικό με τη μονή Ευαγγελισμού Σκοπέλου, το οποίο επιμελήθηκε ο θεολόγος κ. Κων Σύρος.
Η μαθήτρια Καλλιόπη Σύρου απήγγειλε  ένα ποιητικό κείμενο του Δαπόντε.
Οι ιεροψάλτες Ιωάννης Κασσανδριανός και Παναγιώτης Οικονόμου, έψαλλαν κατανυκτικούς ύμνους τους οποίους συνέθεσε ο Καισάριος Δαπόντες.
Στη συνέχεια,  η Γωγώ Παπαζήση φιλόλογος και Παναγιώτης Οικονόμου, υποπυραγός,  τραγούδησαν με μελωδικές φωνές ένα μελοποιημένο έργο του Δαπόντε. Τους συνόδευσαν ο Γιώργος Γερακίνης στο βιολί, ο Κώστας Σουρμαϊνης στην κιθάρα κι ο Νίκος Μπαλαλάς στα κρουστά.
Στη συνέχεια ο κ. Κων/νος  Σύρος   παρουσίασε τους σκοπούς και  τις αρχές της Εταιρίας, ενώ ο αιδεσιμότατος π. Νικόλαος Κασσανδριανός ως εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας  & Βορείων Σποράδων, μετέφερε τις ευχές του οικείου ποιμενάρχη  και  ευχήθηκε  την πρόοδο της εταιρίας.
Ο επανεκλεγής  Δήμαρχος κ. Χρήστος Βασιλούδης  κάνοντας την αποφώνηση της εκδήλωσης εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για την πρωτοβουλία των μελών της Εταιρίας και υποσχέθηκε να συνδράμει όσο είναι  δυνατόν κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Οι παρευρισκόμενοι  εξέφρασαν έντονα την επιθυμία τους να συνεχίσει η Εταιρία το κοινωνικό,  εκπαιδευτικό και πολιτιστικό της έργο, ενώ παραδέχθηκαν ότι κάτι τέτοιο έλειπε από το νησί και πρέπει όλοι οι κάτοικοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger