Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα εξυπηρετεί και τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Τουρισμός: υψηλές προσδοκίες αλλά και ανησυχία

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ nchiotopoulou@ekdotiki.gr
Η περσινή χρονιά, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, ήταν χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών. «Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη 22η ανοικτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τέλη Απριλίου, στην Αθήνα.

Τώρα, με βάση τα νέα δεδομένα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό για το 2014, ο ΣΕΤΕ προχώρησε σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου των 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων στα 19 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, «αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), που υλοποίησε το νεοσύστατο SETE intelligence». Η μελέτη καταγράφει για το 2014 σημαντική αύξηση προγραμματιζόμενων πτήσεων και θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013. Επίσης, προκύπτει, η μεταβολή του μίγματος εισερχόμενων πτήσεων, με τις τακτικές πτήσεις να είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές - 49% τσάρτερ).
Ποια είναι όμως η εικόνα που επικρατεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Β. Ελλάδος;
Με την ελπίδα ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί καλύτερα σε σχέση με την περσινή - εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα-, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, μιλώντας στον «ΑτΚ» κάνει λόγο για αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία και την Ολλανδία και μείωση από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ομως, για την ελληνική αγορά, ο κ. Χαδαλής τονίζει χαρακτηριστικά «δυστυχώς και φέτος οι Ελληνες θα έρχονται μονάχα Σαββατοκύριακα, πολύ λίγοι θα κάνουν διακοπές εβδομάδα».
Οι τιμές στα δωμάτια και τα διαμερίσματα της Χαλκιδικής θα κινηθούν σε λογικά πλαίσια και σύμφωνα με τον κ. Χαδαλή, τον Ιούνιο θα είναι από 25 – 40 ευρώ ανάλογα τον τύπο του δωματίου (απλό, διαμέρισμα, 2 ατόμων, 4 ατόμων), Ιούλιο και Αύγουστο από 35 – 65 ευρώ ανάλογα τις παροχές, ενώ το Σεπτέμβριο θα τιμολογούνται με τις τιμές του Ιουνίου.
Ανησυχία στην Πιερία
Ανησυχία προκαλούν στους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού της Πιερίας οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, ένας ακόμη απρόβλεπτος παράγοντας που επηρεάζει τις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση.
«Είναι η δεξαμενή των πελατών μας. Οι Σέρβοι είναι η βασική μας αγορά», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηλίας Ηλιάδης, βλέποντας, μέχρι στιγμής, λίγες ακυρώσεις δωματίων και περισσότερες μετατοπίσεις δόσεων στις πληρωμές από τους τουριστικούς πράκτορες προς τους ξενοδόχους.
Από τις υπόλοιπες αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει να βρίσκονται στην Πιερία τουρίστες από Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, ενώ οι Ρώσοι αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης, «είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα για τη φετινή σεζόν».
Οσο για τους Ελληνες, υπάρχει μια σχετική κινητικότητα, και οι ξενοδόχοι, προτίθενται να διαθέσουν οικονομικά πακέτα για να προσελκύσουν όσο περισσότερους τουρίστες μπορούν.
Οι τιμές στα καταλύματα της Πιερίας, στη χαμηλή περίοδο ξεκινούν από τα 30 ευρώ το δίκλινο, ενώ στην υψηλή σεζόν το κόστος σε ξενοδοχείο 2 αστέρων κυμαίνεται μεταξύ 40 – 50 ευρώ.
«Συγκρατημένη» η Θάσος
Μπορεί η Θάσος να έκανε ένα καλό ξεκίνημα της σεζόν, στις αρχές Μαΐου, στη συνέχεια όμως έκανε «κοιλιά». Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Δημήτρης Παπαδημητρίου, «ακυρώσεις υπάρχουν από Ρωσία, Ουκρανία, ενώ αρκετές είναι και από τη Σερβία». Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι τουριστικά πρακτορεία από τη Σερβία εκμεταλλεύονται την κατάσταση με τις καταστροφές που έπληξαν την χώρα τους και δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Αύξηση παρουσιάζουν οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι, ενώ ικανοποιητικά κινούνται οι Αγγλοι, οι Σκανδιναβοί και οι Γερμανοί, με τους τελευταίους να εμφανίζονται και πάλι στο νησί, αφού τα τελευταία χρόνια είχαν... εξαφανιστεί.
Οσο για τους Ελληνες, «Σαββατοκύριακα, το πολύ τριήμερα θα εμφανίζονται», λέει ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνοντας παράλληλα την απογοήτευσή του: «Πάνε οι καλές εποχές που οι Ελληνες έκαναν διακοπές βδομάδα μέχρι και 15νθήμερα».
Αέρας αισιοδοξίας στην Καβάλα
Μια καλή σεζόν θεωρεί ότι θα είναι η φετινή ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης. Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ», από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, η περιοχή της Καβάλας κινείται με ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι.
«Είμαστε αισιόδοξοι», τονίζει ο κ. Μιτζάλης, ενώ σ’ ό,τι αφορά τις αγορές, οι βαλκανικές είναι από τις πιο δυνατές, από Τουρκία έχουν θετικά μηνύματα, ενώ δειλά δειλά εμφανίζεται και η ελληνική αγορά.
Η κατάσταση από Σερβία, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, δε φαίνεται να ανησυχεί έντονα τους ξενοδόχους και τους εμπλεκόμενους φορείς. «Σίγουρα θα επηρεάσει, έρχονται όμως οδικώς, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο κ. Μιτζάλης.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, «κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, από 50 έως 140 ευρώ το δίκλινο».
Πήλιο και Σποράδες
Η τουριστική κίνηση στην περιοχή του Πηλίου και του Βόλου, και με αφορμή την έναρξη των πτήσεων αεροπορικών εταιριών προς/από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, δεν είναι η αναμενόμενη, κάτι που οφείλεται στην πολιτική αστάθεια στη χώρα λόγω των πρόσφατων εκλογών.
Οι τουρίστες που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή είναι κυρίως Αυστριακοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Αγγλοι και Γάλλοι, ενώ από τα Βαλκάνια αύξηση παρατηρείται από Ρουμανία, σε επίπεδο προκρατήσεων, και από Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, «μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις έχουν παγώσει», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Ζαφείρης.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα ξενοδοχεία του Πηλίου και του Βόλου, «για τη χαμηλή περίοδο μέχρι αρχές Ιουλίου, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 – 90 ευρώ το δίκλινο ενώ για Ιούλιο και Αύγουστο από 60 – 100 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης.
Στις Σποράδες και συγκεκριμένα στη κοσμοπολίτικη Σκιάθο, η φετινή χρονιά, όπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Γιάννης Κουκουλάκης, «θα είναι καλύτερη από την περσινή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροδρόμιο του νησιού θα δεχτεί 150 αεροπλάνα, περισσότερα από πέρυσι, και αύξηση του αριθμού των τουριστών αναμένεται να υπάρξει από την Αγγλία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Ιταλία.
Οι τιμές για τον Ιούνιο, στα 4άστερα ξενοδοχεία της Σκιάθου κυμαίνονται μεταξύ 60 – 120 ευρώ, ενώ για την υψηλή περίοδο (Ιούλιος – Αύγουστος) από 130 – 180 ευρώ το δίκλινο.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά από τη Β. Ελλάδα, με αφορμή την έναρξη των απευθείας πτήσεων από Θεσσαλονίκη προς τη Σκιάθο, τρεις φορές την εβδομάδα, όπως αναφέρει ο κ. Κουκουλάκης, «δεν υπάρχουν ακόμη δείγματα αύξησης. Εάν όμως τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα, τότε πρέπει να αυξηθούν οι πτήσεις». Ο ίδιος τονίζει ακόμη πως το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα εξυπηρετεί και τη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Περισσότερες αφίξεις στο «Μακεδονία»
Αύξηση παρουσίασε στις αφίξεις ο κρατικός αερολιμένας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στο πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος σημειώθηκαν 319.020 αφίξεις έναντι 257.995 πέρυσι.
Αύξηση κατά 23% καταγράφεται από τη γερμανική αγορά με 132.160 αφίξεις έναντι 107.487 πέρυσι, την Ιταλία με 34.951 αφίξεις έναντι 27.789 πέρυσι (25,7%), τη Βρετανία κατά 25,6% με 27.872 αφίξεις έναντι 22.185 το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
Να σημειωθεί ότι στους φετινούς αφιχθέντες προστέθηκαν και επιβάτες από Ολλανδία, με αφορμή την προσθήκη της νέας απευθείας σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αμστερνταμ, από τις 17 Απριλίου. Σημειώθηκαν 1.096 αφίξεις, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
Η Τουρκία κινήθηκε στο +15,5% με 12.513 αφίξεις έναντι 10.833 πέρυσι, ενώ από Ρωσία και Ουκρανία υπήρξε μείωση. Συγκεκριμένα, από Ρωσία σημειώθηκαν 16.910 αφίξεις έναντι 17.382 πέρυσι (-2,71%) και από Ουκρανία η μείωση ανέρχεται στο -6% με 3.048 αφίξεις έναντι 3.246 πέρυσι.
Αναμφισβήτητα, τα παραπάνω νούμερα, σε ό,τι αφορά τις Ρωσία, Ουκρανία θα σημειώσουν μεγαλύτερη μείωση, εξαιτίας αφενός των πολιτικών γεγονότων, αφετέρου λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου που θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση από τις συγκεκριμένες χώρες.
Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
Υποτονικά κινούνται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για το πρώτο, ουσιαστικά, επίσημο τριήμερο του καλοκαιριού, αυτό του Αγ. Πνεύματος. Το συγκεκριμένο τριήμερο αφορά, κυρίως, τους Ελληνες, οι οποίοι, όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι, «είναι της τελευταίας στιγμής».
Στην Χαλκιδική όσο και στην Πιερία, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν δείγματα υψηλών προκρατήσεων, αφού οι περιοχές θα κινηθούν με την ελληνική αγορά και, ως γνωστόν, οι Ελληνες είναι της τελευταίας στιγμής. «Ελπίζουμε να έχουμε σύμμαχο τον καιρό», λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, ενώ, σ’ ό,τι αφορά τις τιμές στα καταλύματα, ξεκινούν από τα 30 ευρώ το δωμάτιο.
Στην περιοχή του Πηλίου υπάρχει ενδιαφέρον, «δεν είναι όμως οι προκρατήσεις που θα θέλαμε», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. Οι τιμές στα καταλύματα για το συγκεκριμένο τριήμερο κυμαίνονται μεταξύ 60 – 80 ευρώ το δίκλινο, ενώ υπάρχουν και προσφορές με τρεις διανυκτερεύσεις που ξεκινούν από τα 50 ευρώ.
Στη Σκιάθο παρατηρείται μεγάλη ζήτηση από την ελληνική αγορά και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Γιάννη Κουκουλάκη, «οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 300 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του δωματίου».
Στην περιοχή της Καβάλας, η κίνηση για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος κινείται σε αρκετά καλούς ρυθμούς, με πληρότητες από Βαλκάνιους και Ελληνες.
Στη Θάσο μπορεί να έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις, δεν είναι όμως οι αναμενόμενες. Οι τιμές για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος ξεκινούν από 30 – 35 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και από 50 – 55 ευρώ στα ξενοδοχεία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΟΥΛΕΥΩΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΑΦΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΩΝΙΑ ΕΔΩ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΡΘΟΥΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΥΤΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΗΛΕΙΑΣ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΞΕ ΚΑΙ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑΞΑΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΜΕΣΗΤΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑΞΑΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΒΟΛΟΣ ΒΟΛΟΣ ΒΟΛΟΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ Ν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣΑ ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣΕ ΤΗΝ ΠΥΖΑΜΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΖΜΠΑ ΞΥΠΝΑ

Powered By Blogger