Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

EKTAΚΤΟ: Μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Β.Α. Αιγαίο - Αιφνιδιαστικά ο Α/ΓΕΣ σε Λήμνο-Λέσβο

Σε μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων προχωρούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο Αιγαίο υπό το πρόσχημα αεροναυτικής άσκησης TASMO η οποία πραγματοποιείται από σήμερα. Στην άσκηση μετέχουν ναυτικές δυνάμεις, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων και ελικόπτερα του Ναυτικού.
Ολα αυτά ενώ έχει εξαγγελθεί (διαββάστε σχετικά εδώ) η διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό σκάφος Piri Reis σην περιοχή νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης, στην περιοχή του Μπάμπουρα, ακριβώς στο ίδιο σημείο που "έδωσε" την μεγάλη κρίση στου Μαρτίου του 1987.

Μέχρι την ώρα (!) που γράφονται αυτές οι γραμμές, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, προβαίνουν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκτελώντας αποστολές συνεργασίας με τα τουρκικά πλοία και δοκιμάζοντας τις αντοχές των ελληνικών ηλεκτρονικών συστημάτων (ανανέωση: 46 παραβιάσεις του ΕΕΧ είχαμε τελικά).
Τα ελληνικά μαχητικά στις Σμηναρχίας Μάχης της Σκύρου (135) και Λήμνου (130) βρίσκονται σε ετοιμότητες πενταλέπτου ενώ τουλάχιστον ένα ζευγάρι μαχητικά είναι στον αέρα "σκρινάροντας" ένα CN-235MPA που έχει ιδιαίτερα "θρασεία" συμπεριφορά, παιρνόντας σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές των νησιών σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή στην ίδια περιοχή του βορείου Αιγαίου που εξελίσσεται η τουρκική TASMO βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση "Ξιφίας" από πλευράς ΠΝ, ενώ ορισμένες μονάδες έχουν μεταπέσει σε δίωρη ετοιμότητα στο Ναύσταθμο.
Η ελληνική πλευρά λαμβάνει μέτρα και στο έδαφος: Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς πραγματοποίησε σήμερα έκτακτη επιθεώρηση των μονάδων του Β.Α. Αιγαίου στη Λήμνο και τη Λέσβο και επέμεινε να διακριβώσει την διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα των μονάδων, ειδικά στην απόκρουση ειδικών επιχειρήσεων.
Αλλωστε είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα στην Κριμαία, όταν η όλη επιχείρηση κατάληψης/απελευθέρωσης της χερσονήσου έγινε υπό την κάλυψη άσκησης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ είχαν αντιληφθεί το οτιδήποτε. Αρα, "καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊουρογύρευε" που λέει και ο λαός...
Εκτίμησή μας: Δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικού αιφνιδιασμού. Αλλωστε το σφόδρα πιθανό είναι να προηγηθεί NAVTEX από τουρκικής πλευράς. Ετσι ή αλλιώς το Piri Reis παρακολουθείται στενά και στην υπόθεση έχουν ήδη εμπλακεί οι ΗΠΑ, όπως έχουμε γράψει. Αλλά οι Τούρκοι, είναι Τούρκοι...  
Συνολικά είχαμε 46 παραβιάσεις από 20 μαχητικά, 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και 7 ελικόπτερα.
Συγκεκριμένα:
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :      2 (10 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :      9 (2CN-235 & 7Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     :       19
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :       2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :       14
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :       46
ΕΜΠΛΟΚΕΣ       :      -
ΠΕΡΙΟΧΗ           :     ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger