Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η συμμετοχή των Θεσσαλών στις εκλογές

 alt
Ελαφρώς μειωμένη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και η ψηφοφορία για το νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ψήφισε το 61,56% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που μειώθηκε στο 58,89% στον δεύτερο γύρο. Η διαφορά ανέρχεται δηλαδή σε 2,67 ποσοστιαίες μονάδες.
Μικρότερη είναι η διαφορά συμμετοχής των εκλογέων που προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους δημάρχους, με την πρώτη Κυριακή να ανέρχονται σε 61,61% και τη δεύτερη σε 60,15% του εκλογικού σώματος.

Τέλος, 5.849.231 πολίτες διαμόρφωσαν με την ψήφο τους τον πολιτικό χάρτη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή ποσοστό 59,93% στο σύνολο των εκλογέων.
Πιο αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής ψήφισαν για τις ευρωεκλογές 1.820.018 πολίτες, διαμορφώνοντας το ποσοστό συμμετοχής σε 63,35%, ενώ 51.129 λιγότεροι ήταν οι εκλογείς που συμμετείχαν στην ανάδειξη της νέας περιφερειακής αρχής.
Η Κρήτη είναι η Περιφέρεια με την μεγαλύτερη συμμετοχή και στις δύο αναμετρήσεις με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 64,96% και 63,43% αντίστοιχα. Ακολουθούν με συμμετοχή γύρω λίγο πάνω από 62% για τις ευρωεκλογές οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Περισσότερο «αδιάφορη» για τις εκλογικές αναμετρήσεις της δεύτερης Κυριακής στο σύνολο της χώρας έδειξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μοναδική μάλιστα περιφέρεια όπου η συμμετοχή έπεσε κάτω από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η αποχή ανήλθε σε 52,04% για τις ευρωεκλογές και 55,33% για τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είχε ανέκαθεν μια από τις υψηλότερες συμμετοχές στις Ευρωπαϊκές Εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, γεγονός που επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, παρά τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ευρωπαίοι εταίροι στη διαμόρφωσή τους.
Στις προηγούμενες μάλιστα ευρωεκλογές του 2009, οι οποίες διεξήχθησαν μέσα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων είχε ανέλθει στο 52,54%, δηλαδή 7,39 μονάδες λιγότερες από εχθές. Μάλιστα, παρακολουθώντας την τάση της αποχής από τις ευρωεκλογές του 1999, η οποία ήταν αυξητική μέχρι το 2009, η πορεία αυτή ανακόπηκε εφέτος, καθώς ψήφισαν 587.457 πολίτες περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή μέχρι στιγμής στο σύνολο των κρατών μελών ανέρχεται σε 43,09%, δηλαδή 16,84 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την ελληνική συμμετοχή και στα ίδια ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
Η χώρα μας κατατάσσεται πέμπτη ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σε συμμετοχή, μετά το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο όπου η συμμετοχή των εκλογέων είναι σαρωτική με 90%, ακολουθεί η Μάλτα με 74,81% και η Ιταλία με 60%. Στον αντίποδα, τελευταίες στην κατάταξη έρχονται η Σλοβακία με τεράστια αποχή της τάξεως του 87%, η Τσεχία με 80,5%, η Σλοβενία με 79,04% και η Πολωνία με 77,3%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, παρουσιάζουν είτε βελτίωση είτε σταθερότητα ως προς την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Ακόμα και η Ιταλία, όπου η αποχή αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, παραμένει μια από τις πέντε χώρες με τις παραδοσιακά μεγαλύτερες συμμετοχές.
Μεγάλη υποχώρηση της συμμετοχής παρατηρείται στην Ιρλανδία, όπου από 58,64% το 2009, εφέτος η συμμετοχή διαμορφώθηκε 7 μονάδες χαμηλότερα στο 51,6%. Περίπου 9 μονάδες μειωμένη εμφανίζεται εφέτος η ούτως ή άλλως περιορισμένη συμμετοχή των Τσέχων στις Ευρωεκλογές, οι οποίοι από το 28,22% της συμμετοχής, έπεσαν στο 19,50%.
Ιδιαίτερα αυξημένη η αποχή σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές σημειώνεται στην Κύπρο, όπου από 59,4% η συμμετοχή έπεσε στο 43,97%. Είκοσι μονάδες μεγαλύτερη αποχή από το 2009 έχουμε στη Λεττονία, όπως και στην Εσθονία όπου η αντίστοιχη διαφορά κυμαίνεται γύρω στις 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger