Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Στα πρόθυρα εμφυλίου Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Σλαβιάνσκ και η Οδησσός

Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Σλαβιάνσκ και η Οδησσός
Nεκροί και τραυματίες σε αιματηρές συγκρούσεις - Πολεμικό κλίμα στο Ντόνετσκ, το Σλαβιάνσκ και την Οδησσό - Πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτίριο στην Οδησσό Μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την κατάρριψη ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού και το θάνατο φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά και πολιτών, η ένταση μεταφέρθηκε στην Οδησσό.

Μάλιστα, στην Οδησσό γίνεται αναφορά για πολλούς νεκρούς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο αριθμός των θυμάτων, ενώ η εικόνα είναι πολύ ρευστή και παραπέμπει σε πολεμική κατάσταση.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια πορείας, στην οποία συμμετείχαν οπαδοί τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, μόλις το πλήθος συναντήθηκε με φιλορώσους αυτονομιστές, οι τελευταίοι πραγματοποίησαν ρίψη μολότοφ, επιτέθηκαν με ρόπαλα προς τους εθνικιστές, ενώ η αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφους δυτικών μέσων ενημέρωσης, έμεινε άπραγη.


Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι έπεσε ένας διαδηλωτής υπέρ της ουκρανικής εδαφικής ακεραιτότητας, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων ένας σοβαρά, σύμφωνα με το Interfax.


Την ίδια ώρα, οδηγός πυροσβεστικού οχήματος που έσπευσε στο σημείο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όχημα όταν δέχθηκε επίθεση από οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας.


Πυροβολισμοί ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ από τους 2.000 διαδηλωτές πολλοί ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν ρίψη μολότοφ και καπνογόνων.


Κάποιοι από τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας φορούσαν μπλούζες με λογότυπο του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, ενώ κρατούσαν αλυσίδες, ρόπαλα και ασπίδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.


Η ομάδα φώναζε συνθήματα όπως «Δόξα στην Ουκρανία», «Θάνατος στους εχθρούς», «Μαχαίρι στους Ρώσους».


Νωρίτερα, ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν προς το Σλαβιάνσκ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, η πόλη περικυκλώθηκε και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού.


Στο μεταξύ και ενώ η κρίση κλιμακώνεται, η Ρωσία ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ.
Τουρτσίνοφ: Αποτρέψαμε Ρώσους σαμποτέρ να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα


Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως σήμερα Παρασκευή, τα ουκρανικά στρατεύματα κατόρθωσαν να αποτρέψουν την εισβολή Ρώσων σαμποτέρ στη χώρα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Τουρτσίνοφ επισήμανε πως η επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ήλπιζε καθώς, όπως τόνισε, η κατάσταση περιπλέκεται επειδή φιλορώσοι ένοπλοι «κρύβονται πίσω από αμάχους» και «πυροβολούν μέσα από διαμερίσματα».


Εξέφρασε την απαίτηση δε «οι σαμποτέρ, οι τρομοκράτες και όλοι όσοι έχουν υψώσει τα όπλα εναντίον της χώρας μας, να τα παραδώσουν και να απελευθερώσουν τους ομήρους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger